Închisoare pentru că „a găsit” un card

Verdict de la primul termen într-un dosar penal în care DIICOT Târgu Jiu l-a trimis în judecată pe un bărbat pe motiv că ar fi comis infracțiunea de „însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”. Ion Sorin Berchez, lăcătuș mecanic de profesie, a fost acuzat însă și condamnat și pentru alte infracțiuni după ce, după cum a recunoscut el, ar fi găsit un portmoneu în care se afla și un card bancar, împreună cu codul PIN necesar retragerii banilor la orice bancomat. Cardul îi aparține unei gorjence, Nicolița Răduleț, care a reclamat în vară, în luna august, chiar a doua zi după Sfânta Maria Mare, că i-a dispărut portmoneul, iar din contul bancar i-a fost retrasă suma de 2950 de lei.
Plângerea femeii a ajuns imediat la procurorii DIICOT Târgu Jiu, fostul șef al instituției, Vasile Popescu, ocupându-se de instrumentarea dosarului. Ancheta efectuată de acesta a pornit de la vizionarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere a bancomatului de la care au fost retrași banii. Identificarea lui Berchez a fost o chestiune simplă, pe parcursul cercetărilor anchetatorii aflând că prietena din Târgu Jiu a acestuia era vecină și bună prietenă cu proprietara portmoneului și a cardului bancar. Bărbatul a fost suspectat că ar fi furat portmoneul, dar probe în acest sens nu au putut fi strânse la dosar și, ca urmare, a rămas de bună declarația acestuia prin care recunoaște că a găsit portmoneul în scara blocului, precum și promisiunea că îi va restitui păgubitei banii luați de pe card.
Acum bărbatul a fost condamnat pentru însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, precum și pentru retragerea de numerar folosind fără consimțământul titularului un instrument de plată. Când a încercat să scoată banii, chiar și cu PIN-ul scris pe bilețel, bărbatul a fost la un pas de a bloca în bancomat cardul păgubitei, greșind de două ori codul de acces. Următoarele două au fost însă cu succes, reușind să scoată suma de 2950 de lei. Fiecare tastare ilegală a codului PIN s-a transformat într-o infracțiune de accesare ilegală a unui sistem informatic, pedeapsa dispusă de judecătorul Gheorghe Constantinescu fiind una cu suspendare, care ține cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut faptele de la începutul anchetei. Berchez a fost condamnat cu suspendare, având un termen de încercare de trei ani, în care va presta munci în folosul comunităţii la Primăria Băleşti.

Vizualizări: 1,007

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: