Inedit! Personalităţile Gorjului, pomenite la Muzeul Crucilor

Marile personalităţi ale ţării au fost pomenite, de Ziua Crucii, la Târgu Cărbuneşti, într-o ceremonie inedită. Preoţii au citit numele a peste 100 de eroi, pictori, scriitori ori artişti care şi-au lăsat urma în istoria noastră. Locaţia nu a fost aleasă întâmplător. Întregul eveniment s-a desfăşurat la Muzeu Crucii. Muzeul este unic în România şi cuprinde aproximativ 130 de cruci din toate zonele judeţului. Pe fiecare sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi.

Chiar dacă vorbim despre personalităţi din Gorj ori din alte judeţe ale ţării, toţi cei care şi-au lăsat amprenta în istorie au fost pomeniţi, joi, într-o slujbă specială, de Ziua Crucii, la Târgu Cărbuneşti. Tudor Arghezi, Elvira Godeanu, Tudor Vladimirescu, Constantin Brâncuşi, Ecaterina Teodoroiu ori Nicolae Titulescu au fost doar câteva dintre numele rostite de preoţi.

Pompiliu Ciolacu a fost unul dintre organizatorii evenimentului. „Este un proiect unic, început de câţiva ani. Ne dorim să facem asta în fiecare an, de Ziua Crucii. Am încercat să fac cruci de pomenire pentru marii politicieni şi artişti ai României. Ar fi important să nu uităm de ei. În fiecare an, le vom face parastas pentru că suntem mândri că suntem români. Sunt oameni din toată ţara, au reprezentat România la nivel internaţional. Avem şi eroii noştri gorjeni. Ne mândrim cu ei şi merită, măcar o dată, să-i pomenim”, ne-a explicat etnologul Pompiliu Ciolacu. Tot joi, două cruci pentru pomenirea Ecaterinei Teodoroiu şi a profesorului Gheorghe Tauru au îmbogăţit colecţia de la muzeu.

Muzeu unic în România

Trei preoţi au susţinut o slujbă de pomenire. La eveniment, au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. „Nu am mai participat până anul acesta la o astfel de manifestare. Am văzut mulţi oameni prezenţi. Au venit cu toţii la Muzeul Crucilor, un muzeu inedit. Întoarcerea către tradiţii, către meşteşugurile religioase, înseamnă un punct câştigat în efortul de conştientizare a celor care suntem astăzi”, a fost mesajul istoricului Gheorghe Nichifor.

În timp ce localnicii care stau la doi paşi de muzeu i-au solicitat primarului să asfalteze drumul care duce la obiectivul turistic, vizitatorii au rămas impresionaţi de ce au găsit acolo. „Este foarte frumos. Mi-a plăcut mult. Este impresionant. Nu am mai văzut astfel de evenimente. Trebuie să ne amintim şi de aceşti oameni. Pomul vieţii din interior mi-a plăcut mult”, ne-a spus o femeie. „Deosebit. Nu aş fi crezut că atâtea personalităţi au rădăcini în această zonă a judeţului nostru. Am citit toate mesajele. Fiecare cruce are câte un mesaj ce a rămas celebru. Foarte frumos”, a fost părerea altui turist.

Vizualizări: 641

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: