Prea puţini copii romi vaccinaţi. S-au speriat de medici!

Doar jumătate dintre copiii din județul Gorj au fost vaccinați împotriva rujeolei. Medicii au lansat o campanie de informare în rândul comunităților de etnie romă și au reușit să vaccineze doar 30 de copii. Vaccinul trebuie administrat la timp și ferește copiii de trei boli contagioase grave: rujeolă, rubeolă şi oreion.

Prima oprire a fost în cartierul Obreja. „Campania de informare a demarat împreună cu cei de la Direcția pentru Sănătate Publică de câteva luni. Am făcut acțiuni în toate comunitățile de romi din Târgu Jiu. Oamenii au fost foarte cooperanți. Au înțeles importanța vaccinării și le fac vaccinul copiilor. Au fost și cazuri de părinți care au refuzat. S-au speriat de vaccin. Aveau copiii bolnavi și au refuzat. Până când va expira termenul campaniei, vor veni și ei la vaccinare. Am avut cazuri de rujeolă în comunități”, explică Victor Bonculescu, expert local în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

La nivelul județului Gorj, doar jumătate dintre copii au trecut pe la medicul de familie pentru a fi vaccinați împotriva rujeolei. Au fost îmbolnăviri, însă nu și focare ca în alte zone din țară. „Celelalte vaccinuri care nu au fost făcute se pot recupera în maximum un an de la data la care trebuia făcut vaccinul. Sunt copii care au depășit deja vârsta. Unii au acum 14 ani și nu mai pot recupera vaccinurile pe care trebuiau să le administreze la vârsta de 7 ani”, transmite medicul de familie Cristina Calotă.

Medicii și mediatorii sanitari vor mai merge din poartă în poartă pentru a convinge toți părinții să imunizeze copiii. „Când am început campania, oamenii erau speriați. Nu știau ce se întâmplă. Noi le-am explicat că venim să le facem bine. Au refuzat să vaccineze copiii. Au fost cazuri în care au murit copii și le era teamă să nu apară complicații și la copiii lor. În final, însă, au acceptat. Am vaccinat aproape 30 de copii luna trecută”, susține Cristina Pavel, mediator sanitar.

Deși sunt unii părinți care au refuzat vaccinarea, alții au înțeles importanța acesteia și au mers cu copiii la medic. „Știm că este important să vaccinăm copilul. Al meu a fost vaccinat și nu am avut probleme cu el”, spune o mămică din cartierul Obreja.

Galerie foto



Vizualizări: 358

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: