INFP a descoperit rapid cauza cutremurelor din Arad

Institutul pentru Fizica Pământului a anunţat că seismele actuale din Arad sunt  cauzate de cutremurele din Turcia. Seismele din zona Arad sunt de dată recentă dar, în acest caz, cauza producerii acestora a fost deja stabilită.

Institutul Național de Cercetare-Dezvotare pentru Fizica Pământului (INCDFP) susține că seismul de marți, 6 iunie, din Arad, a fost cauzat de cutremurele din Turcia, explicând în termeni tehnici de ce s+a ajuns la această concluzie.

„Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V. Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.

Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic.

De asemenea, evaluăm în continuare situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”, a transmis INCDFP în ultimul comunicat emis miercuri.

La data de 6 iunie 2023, la ora 20:26:51 (ora României), a avut loc un cutremur cu magnitudinea locală de 5.2 ML în regiunea Arad.

Până în momentul acestui comunicat de miercuri, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine ≥ 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli.

Vizualizări: 16,333

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: