Operele lui Brâncuşi, afectate de ploile acide

Nu suntem în stare să preţuim cea mai importantă moştenire ce ne-a lăsat-o Brâncuşi. Deja nu mai e o ştire pentru nimeni. De ani întregi, autorităţile se chinuiesc să restaureze şi să conserve operele din piatră şi Coloana fără Sfârşit, dar fără să ajungă la vreun rezultat. De mai bine de zece ani, singurele intervenţii care au fost făcute asupra operelor au fost cele de curăţare de muşchi.

 

Din cauza intemperiilor, mai ales, a ploilor acide, operele încep să se degradeze. Confirmă asta şi autorităţile, iar petele sunt vizibile în special pe Coloana Infinitului.

 

Multe module din Coloana fără Sfârşit s-au umplut de pete negre, iar operele din piatră încep să capete culoare gălbuie şi să se umple, din nou, de muşchi pentru că natura îşi urmează cursul. Nu aşteaptă autorităţile să-şi facă treaba şi să îngrijească sculpturile aflate în aer liber.

 

Institutul de Patrimoniu a scos la licitaţie, luna trecută, proiectul de restaurare şi conservare a sculpturilor lui Brâncuşi. A alocat peste 400 de mii de lei pentru acest proiect numai că licitaţia a fost anulată şi urmează să fie reluată.

 

Este, totuşi, un pas important pentru restaurarea şi conservarea operelor.

Şeful Centrului de Cercetare Brâncuşi, Adrian Bîndea, a declarat la Antena 1 că speră că restaurarea va avea loc anul acesta. „Deja, este un început de atac biologic. Este nevoie de operaţiunea de conservare. Avem intemperii, avem poluare de mediu, particule care poluează, ploi acide”, a spus managerul instituţiei.

Galerie foto





Vizualizări: 628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: