Întrebările lui Cârciumaru pentru ministrul Transporturilor

Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a făcut o interpelare la adresa noului ministru al Transporturilor, Lucian Șova.

Iată câteva din problemele de trafic și infrastructură din Gorj, ridicate de Cârciumaru în interpelare:

"Domnule ministru Lucian Șova, deși proiectul este finalizat pentru realizarea parcării în zona Mănăstirii Lainici (Defileul Jiului), vă rog să-mi spuneți motivul pentru care nu au început lucrările și care sunt cauzele întârzierii acestora.

Care sunt cauzele pentru care nu au debutat nici lucrările de reabilitare a podului peste râul Jiu din apropierea Mănăstirii Lainici? Știați că tergiversarea începerii acestei lucrări afectează și mai mult desfășurarea traficului de mare tonaj pe acest sector de drum național? Camioanele cu gabaritul mai mare de 30 de tone ocolesc Gorjul pentru a putea ajunge județul Hunedoara din cauza restricțiilor de tonaj impuse.

Cât trebuie să mai aștepte conducătorii auto din Gorj și celelalte județe pentru a putea circula în condiții optime pe DN 66 Bumbești-Jiu- Petroșani? Modernizarea tronsonului trebuia finalizată în urmă cu aproape doi ani, Guvernul României angajându-se că asigură finanțarea.

De asemenea, anumite lucrări pe DN 67 C Transalpina nu au fost finalizate nici până acum. Zonele străbătute de Drumul Regelui (Novaci-Rânca, Obârșia Lotrului, Valea Sebeșului) reprezintă unele dintre cele mai mari atracții turistice din țară, mii de turiști tranzitându-le în vacanțe și weekend-uri. În aceste condiții, când vor fi reluate lucrările de montare a parapetelor, a plaselor de protecție a versanților și cele de construire a zidurilor de sprijin? Ținând cont de amploarea turismului pe Transalpina, este fezabilă realizarea unei parcări gen esplanadă în zona Pasul Urdelor, cel mai înalt punct al unui drum național din România?

Un alt drum național care așteaptă să fie modernizat este DN 67 D Târgu Jiu- Tismana- Baia de Aramă (Mehedinți). În ce stadiu se află proiectul de finanțare și când preconizați că vor începe lucrările? Modernizarea acestui drum național ar ajuta și mai mult Gorjul să se dezvolte din punct de vedere turistic și de aceea consider că ar trebui să tratăm acest proiect cu maxim interes.

Înainte de a fi ales senator în Parlamentul României, în calitate de primar al municipiului Târgu Jiu am obținut finanțare europeană pentru construirea unei noi centuri ocolitoare a reședinței de județ pentru fluidizarea traficului greu din oraș, investiție care avea să genereze și noi locuri de muncă. Lungimea noii șosele este de 20 de kilometri.

Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul municipiului, cât şi prin vestul acestuia:

– varianta Est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN66), Râmnicu Vâlcea (DN67) şi Petroşani (DN 66) si are o lungime de 14,9 km.
– varianta Vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN66), Drobeta Turnu Severin (DN67) și Băile Herculane (DN 67D) si are o lungime de 5 kilometri.

În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Centura va fi construită pe drumul Drumul Național 66 care traversează Târgu-Jiul de la Sud la Nord, precum şi pe Drumul Naţional secundar DN 67 D, incident în Nord-Vest.

Din păcate, pe unele segmente din noua centură lucrările bat pasul pe loc din cauza exproprierilor, iar anumite obiective deja executate sunt în pericolul de a se degrada, neexistând continuitate. Există vreo inițiativă din partea dumneavoastră, domnule ministru, în ceea ce privește susținerea unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea cuantumului despăgubirilor pentru imobilele pentru care s-au făcut dezmembrările de teren?

Când va fi posibilă reluarea lucrărilor pe tronsonul de EST, având în vedere că a fost organizată o nouă licitație pentru terasament?

Ce soluție veți găsi pentru rezolvarea problemelor tehnice, în zona Ana Ipătescu, unde taluzul unui pasaj intră în gospodării și proprietarii nu vor mai avea acces la imobile?

Vă amintesc faptul că sunt necesare demersurile privind urgentarea procedurilor de de scoatere din fondul forestier a suprafeței de teren din zona Romanești, Târgu Jiu.

Un alt drum național cu probleme, care tranzitează Gorjul, este DN 67 B Scoarța-Licurici-Târgu Logresti- Drăgășani (Vâlcea)- Pitești (Argeș), despre reabilitarea acestuia discutându-se de mai mult timp, însă execuția nu a fost demarată nici până acum. Vă rog să-mi răspundeți, domnule ministru, dacă Ministerul Transporturilor pe care îl conduceți poate asigura finanțarea și când va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, având în vedere că firmele de construcții au fost deja desemnate?

În încheiere aș vrea să vă mai întreb dacă intenționați reintroduceți echipajele de control în trafic la Secțiile de drumuri naționale și județene în vederea evitării supra-tonajului? Dacă transportatorii de mărfuri divizibile vor continua să circule cu supra-tonaj, drumurile în care Ministerul Transporturilor a investit zeci de milioane de euro se vor degrada, punând în pericol viața celorlalți participanți la trafic".

Vizualizări: 1,795

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: