INVESTIŢIE: Plantaţie de cătină pe zeci de hectare, la Cărbuneşti

Culturile de cătină par să devină din ce în ce mai atractive pentru români. În perioada imediat următoare o plantaţie de cătină va fi înfiinţată în satul Cojani, din Târgu Cărbuneşti. Un important om de afaceri din Bucureşti a achiziţionat de la localnici o suprafaţă de peste 60 de hectare şi a început să pregătească terenul. Specialiştii în agricultură spun că dintr-un hectar de plantaţie de cătină se pot obţine profituri şi de 8.000 de euro, însă cătina va da prima producţie serioasă după trei ani. 

Investitorul intenţionează să înfiinţeze o plantaţie de cătină pe 60 de hectare şi să amenajeze o fermă zootehnică de mari dimensiuni. Deja au fost angajaţi câţiva localnici, iar primele lucrările au fost demarate. „Investitorul a achiziţionat 60 de hectare de teren în zona Cojani şi a început pregătirea patului germinativ. De asemenea, a început construcţia pentru amenajarea unei ferme eco. Au fost angajaţi vreo 10-12 cetăţeni din Târgu Cărbuneşti, însă investitorul vrea să se extindă, existând posibilitatea să crească numărul angajaţilor. Înfiinţarea unei plantaţii de cătină costă foarte mult, însă şi profitul este pe măsură întrucât cătina este foarte căutată în industria farmaceutică”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti. Potrivit specialiştilor în agricultură, cătina dă prima producţie serioasă după trei ani de la plantare. Oamenii trebuie să fie extrem de atenţi în primii doi ani, timp în care pământul trebuie să rămână foarte curat, fără niciun fel de buruiană. În anul trei de la cultivare dă o producţie de aproximativ 12 tone la hectar, iar în următorii ani se poate ajunge şi la 20 de tone. Un kilogram de cătină costă în jurul a 2 euro pe piaţă, iar fructele se recoltează începând cu jumătatea lunii august, timp de o lună. Perioada de producţie a unei plantaţii de cătină este de până la 25 de ani. Dintr-un hectar de plantaţie de cătină se pot obţine profituri chiar şi de 8.000 de euro. catina

Vrea să redeschidă schitul de călugări
Omul de afaceri din Bucureşti va dona o sumă importantă de bani pentru redeschiderea schitului de călugări. „Investitorul din Bucureşti este un om cu frica lui Dumnezeu, este ctitorul a încă două biserici din ţară. Dumnealui va dona o parte din cheltuielile necesare pentru activarea schitului Măceasca. Este vorba despre fostul schit de călugări din zona de sinistraţi Cojani, de pe Valea Gilortului. La ora actuală, suntem în faza de aprobare a documentaţiei pentru deschiderea acestui schit”, a declarat primarul Mihai Mazilu. 
BENEFICII
Cătina este recunoscută pentru conţinutul ridicat de vitamina C, de trei ori mai mare decât citricele. De asemenea, cătina protejează pielea şi o revitalizează prin conţinutul complexului de vitamine A, B1, B2, C, E şi K. De exemplu, uleiul de cătină poate fi folosit în cazul unor eczeme sau arsuri ale pielii pentru a le grăbi vindecarea. Şi psoriazisul poate fi ameliorat cu ajutor uleiului de cătină.

Vizualizări: 575

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: