Cum ajung la performanţă elevii de zece ai Gorjului

Ani întregi de pregătire şi foarte multă ambiţie. Asta spun elevii de zece ai judeţul Gorj că a stat la baza succesului şi la performanţa de a lua zece pe linie la două dintre cele mai importante examene din experienţa unui om. Alexandru Firuţi este singurul elev din Motru care a obţinut media 10 la Bacalaureat şi care spune că nu va pleca la studii în străinătate, pentru că are un sentiment al gliei care nu-i permite să studieze printre străini. Cât despre banii primiţi ieri de la guvern pentru recunoaşterea meritelor, copiii au spus că îi vor folosi pentru facultate.

Alexandru Firuţi, absolventul de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional ”George Coşbuc” din Motru, a fost admis la Universitatea din Bucureşti, unde va studia Electronica, de mic copil fiind pasionat de acest domeniu. La Motru a absolvit matematică-informatică şi când vine vorba de sacrificii, studentul Firuţi spune că au venit de la sine, mai mult ca un reflex. ”O să rămân în ţară, am eu aşa un sentiment al gliei, că trebuie să rămân aici. Nu pot să-mi dau seama exact de sacrificii pentru că nu s-a întâmplat totul dintr-o dată, izbucnirea a fost oarecum permanentă, eu aş fi oarecum vinovat faţă de mine dacă aş sta şi o zi fără să fac ceva”, a spus Alexandru Firuţi, elev de nota zece.

20150827_122751

Cât despre pasiunile sale, Alexandru Firuţi spune că sunt puţine şi se rezumă mai ales la filme. Pregătirea ca să ajungă la acest nivel a fost mai importantă decât orice altceva. ”Dimineaţa erau cursurile propriu zise şi acasă era pregătirea, în ultimii doi ani pentru facultate în special şi pentru materiile de bac şi seara era dedicată lecturii. Toată ziua mă pregăteam. Am făcut în ultimul an pregătire la materiile pentru facultate. La examenul de admitere a fost mai dificil pentru mine pentru că era un alt model, erau subiecte tip grilă şi nu puteai să-ţi concepi o lucrare. Am fost cam doi candidaţi pe loc, am obţinut peste 9 la admitere. Îmi plac filmele Art House. Probabil banii o să-mi fie foarte folositori pentru facultate”, a spus Alexandru Firuţi.

Viitori medici

Gândurile absolvenţilor de clasa a VIII-a care au obţinut media zece la Evaluarea Naţională se îndreaptă tot către universităţile din România. Vorbesc de sacrificii ca de nişte lucruri fireşti şi nu regretă nici măcar o oră dedicată cunoaşterii. ”Am renunţat la multe alte lucruri, am dedicat foarte mult timp învăţatului şi chiar a meritat. Acum am absolvit clasa a VIII-a şi am intrat în Tudor la Biochimie şi mai departe vreau medicină”, a spus Teodora Spanache, fostă elevă a Şcolii Gimnaziale ”Alexandru Ştefulescu”.

Tot un viitor medic va fi şi Alexandru Mischie, elevul de zece care a absolvit gimnaziul la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” şi care a ales să studieze Biochimia în aceeaşi unitate de învăţământ. ”Nu pot să spun că am renunţat la multe, am renunţat în mare parte la timpul liber, doar atât. Am intrat în Tudor la Biochimie pe intensiv engleză, după care vreau să dau în Cluj sau Bucureşti la Medicină. Bineînţeles că voi participa şi la olimpiade în cei patru ani de liceu dacă o să mă simt în stare. Vreau să rămân în ţară. Nu ştiu ce o să fac cu banii”, a spus Alexandru Mischie.

Mesajul lui Işfan

Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a avut un mesaj pentru tinerii care au mers mai departe la studiile universitare dar şi pentru cei care vor urma liceul în Târgu Jiu. ”Îi premiem pe cei care au învăţat foarte mult în ultimii patru ani de zile şi care spre bucuria noastră au luat nota 10. Avem cinci elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a şi trei elevi absolvenţi ai clasei a XII-a. Străbunica mea avea o vorbă: ”Mamă să înveţi carte că o să ai parte”, acum nu ştiu de ce dar sunt convins că am avut parte de o viaţă frumoasă. Acelaşi lucru îl spun copiilor mei, Ioanei şi lui Ştefan, mă bucur că sunt în Gorj copii care învaţă foarte bine carte, pregătiţi de profesori de excepţie”, a spus Ion Işfan, şeful ISJ Gorj.

Absolvenții de liceu care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat au primit câte un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei, iar absolvenții de gimnaziu 1.000 de lei.

Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: