Işfan nu se lasă în privinţa hulitului spor de calculator. Directorii, ameninţaţi cu destituirea

Ion Işfan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, le transmite directorilor de şcoli şi tuturor salariaţilor din învăţământ că el consideră ilegal sporul de condiţii periculoase. Asta după ce Ministerul Educaţiei a transmis în 4 octombrie o adresă în care dă undă verde sporurilor din învăţământ. „Sunt tot felul de interpretări ale actelor legislative, fiecare îl interpretează după interesul personal şi nu e bine”, a spus şeful ISJ Gorj, Ion Işfan, atrăgându-le atenţia directorilor că-i poate schimba din funcţie.

„În Gorj nu sunt două feluri de şcoli”, a spus şeful ISJ, marţi în conferinţă de presă, făcând referire la faptul că unele şcoli au renunţat la aceste sporuri, iar altele continuă să-l încaseze. „Mai sunt 11 şcoli care merg în continuare pe ideea că este legal acest spor. Eu sper să apară acel regulament care să stabilească; este singura soluţie”, a mai spus Ion Işfan.

Şeful învăţământului contestă adresa transmisă de MEN Corpului de Control care face referire la salariaţii în învăţământ dinainte şi după 2009. „Din interpretarea mea, după toată legislaţia care este în vigoare, ar fi putut să mai ia acest spor cei care lucrau în decembrie 2009 în şcoli şi aveau acest spor de calculator. În 2009, în unităţile de învăţământ din Gorj, nu erau contabili, cu atât mai puţin contabili şefi. Erau cinci sau şase centre de execuţie bugetară pe lângă liceele mari, în care îşi desfăşurau activitatea un director, un contabil şef şi un secretar”, a declarat Işfan, adăugând că el a desfiinţat sporul la nivelul inspectoratului încă din 2013, când a aflat că este ilegal.

„L-am atenţionat pe primarul Romanescu”

Şeful învăţământului gorjean a declarat că responsabil pentru acordarea acestui spor şi pentru cheltuirea necuvenită a banului public, în acest caz, se face ordonatorul principal de credite, în speţă primarul. „Primarul de la Turburea a spus clar că nu se plăteşte acest spor, acum problema este la Târgu Jiu. Eu aici sper ca domnul primar să ia atitudine, să zică «domn’e e legal şi-l plătim sau nu e legal». Nu-i corect din partea primarului să paseze în curtea mea. Banii şcolilor nu trec pe la noi, eu şi dacă îl avizez şi dacă nu avizez, primarul dă banii. Vin şi-l rog pe domnul primar să se implice în problema asta, l-am atenţionat, i-am trimis adrese scrise şi-l rog să rezolvăm această problemă”, a spus Ion Işfan.

DESTITUIRE

Şeful ISJ Gorj, Ion Işfan, a ţinut să precizeze că toţi directorii de şcoli au semnat un contract de management cu inspectorul şef prin care îşi asumă nişte răspunderi, iar atunci când ele sunt încălcate, aceştia pot fi eliberaţi din funcţii. „Au un contract de management care-i obligă, cum şi pe mine mă obligă contractul de management semnat cu ministrul să mă încadrez în banii pe care mi dă ministerul pentru salarii. Să ştiţi că ministrul învăţământului mă poate elibera din funcţie în momentul în care constată că banii pentru salarii n-au fost cheltuiţi corect, iar eu nu am luat nicio măsură. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu mine asupra lor, dar deocamdată aşteptăm să vedem ce se întâmplă”, a spus Ion Işfan, şeful învăţământului din Gorj. 

Vizualizări: 2,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: