Izolată în pandemie într-un apartament fără apă, fără energie, fără gaze. Și fără mâncare!

Situație disperată pentru o femeie de 51 de ani din Târgu Jiu. Georgiana Cuțui a primit dispoziție de la Direcția de Sănătate Publică Dolj să se izoleze la domiciliu, după ce mama ei a fost diagnosticată cu Covid-19. Nimeni, nicio autoritate din Gorj nu a știut situația femeii, nu a știut că aceasta locuiește într-un apartament debranșat de la toate utilitățile și că nu are un ban în buzunar. Situația i-a fost semnalată de vecini lui Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la alegerile parlamentare, acesta fiind cunoscut publicului său pentru implicarea în ajutorarea unor astfel de oameni.

Ivăniși a crezut la început că este vorba de o persoană izolată la domiciliu, care nu avea posibilități să își asigure masa zilnică. A semnalat cazul primăriei, care nu mai are buget pentru așa ceva. “Au pus niște oameni de acolo bani din buzunar și i-au dus o masă caldă, după care s-au gândit să îi ducă alimente de 200-300 de lei să își pregătească doamna. Am sunat să văd de ce are nevoie și așa am aflat că este, săraca, debranșată de la toate utilitățile, și de la apă, și de la energie electrică, și de la gaze naturale”, a spus Ivăniși.

Acesta a făcut un live pe facebook din fața blocului și chiar a sunat la 112 pentru a semnala situația gravă în care se află femeia. “Am sunat și la noi, la DSP, ei nu o găseau pe listă. Până la urmă am aflat că cei de la DSP Dolj au băgat-o în carantină, pentru că mama ei are buletin de Dolj. Instituțiile între ele nu au comunicat”, a mai spus Nicolae Ivăniși.

VIDEO AICI.

În câteva ore, echipa acestuia de la Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) Gorj, formațiune din partea căreia a candidat la alegerile locale, s-a mobilizat și, strângând bani pentru o parte din datoria la asociație, a reușit să rebranșeze apartamentul la apă. Luni după-amiaza tinerii făceau demersuri și pentru rebranșarea la energie electrică, cei de acolo cerând în primă fază prezența proprietarului cu contractul, deși femeia era izolată la domiciliu.

Georgiana Cuțui a avut o viață grea, chinuindu-se 17 ani cu un soț imobilizat la pat, iar acum având o mamă bolnavă. A muncit în ultimii 20 de ani la tarabă, în piață, fiind cunoscută oamenilor din zonă, dar din cauza pandemiei și-a pierdut și locul de muncă. Are un băiat plecat din țară, pentru care ar fi intrat în datorii, spun vecinii.

Nicolae Ivăniși a verificat și a văzut că femeia avea peste 2.400 de lei datorie numai la asociație, plus la alte utilități, dar crede că oamenii aflați într-o astfel de situație dificilă trebuie ajutați de autorități. “I-ați debranșat femeii apa, izolată, suspectă Covid, cu mama internată la Târgu Cărbunești, fără niciun venit. Lipsește și contorul de curent, au mai rămas doar firele. Nu are femeia nici apă, nici curent, nici gaz, în anul 2020, într-o țară de tot rahatul”, a spus Ivăniși în transmisiunea de la fața locului, făcută la televiziunea lui online, Sabotorii Gorjului.

Ivăniși face politică de puțin timp, la ADN, partid care împreună cu alte formațiuni mici candidează la alegerile din 6 decembrie sub sigla PER. Pornind de la cazul din Str. Minerilor, acolo unde locuiește femeia, Ivăniși a criticat din nou maniera în care marile companii străine care au preluat furnizarea de utilități îi debranșează pe români în pandemie, dar și faptul că percep taxe uriașe pentru rebranșare.

Georgiana Cuțui i-a spus lui Ivăniși că nu s-a gândit să sesizeze nicio autoritate cu privire la situația în care se află, deși era deja de o săptămână izolată în casă și de doi ani fără utilități. Ivăniși a sunat la 112 și abia atunci autoritățile au aflat de caz și au început să comunice între ele. “Mama dânsei a fost internată cu Covid la Târgu Cărbunești și femeia asta de o săptămână stă în casă ca un câine, nimeni nu comunică cu nimeni și evident că situația degenerează în astfel de cazuri”, a spus Ivăniși la 112, cei de acolo încercând în primă fază să trimită o ambulanță, deși nu de așa ceva avea târgujianca nevoie. “În astfel de situații să nu faci o monitorizare, să nu ai o comunicare între instituții, este revoltător”, a concluzionat Ivăniși, care a spus că este inuman să impui cuiva izolare la domiciliu în astfel de condiții. Și vecinii se întreabă de ce nu mai sunt acele centre de carantină, pentru cei care nu au posibilitatea să se izoleze la domiciliu.

Comentariile târgujienilor pe pagina celor de la Sabotorii Gorjului nu au întârziat să apară. “E praf sistemul... nu funcționează... în pandemie nu este normal să fie debranșat de la curent și gaze. Nu este corect!”, “Trebuie să o ajutăm, că toți putem să trecem prin ce trece această femeie”, “Cu ce putem ajuta noi până ce autoritățile vor face ceva pentru aceasta femeie? Alimente, un bănuț...”, “La începutul pandemiei dădeau 130 de lei pe zi pentru suspecți, chiar dacă nu aveau acest Covid 19. Acum îi lasă să moară în casă și de foame, și de frig, probabil să fie mai multe cazuri”, sunt câteva dintre sutele de comentarii.

Vizualizări: 6,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: