Zi cu patru decese Covid în Gorj. De ce nu se fac autopsii!

Direcția de Sănătate Publică a anunțat luni patru noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Este vorba de o femeie și trei bărbați cu vârste între 68 și 76 de ani, toți cu hipertensiune arterială și alte boli.

Medicul legist Dan Manu a vorbit într-un interviu pentru SpotMedia că este o diferență între moartea cu Covid și cea de Covid, care nu poate fi făcută decât prin autopsie, imposibil însă, pentru că de la începutul epidemiei sunt permise doar autopsiile medico-legale în cazul morților suspecte

“Văd tot felul de afirmații despre câte mii de oameni au murit din cauza Covid. Eu nu cred că este corect. Știm cu precizie în urma testării că sunt purtători de Covid, dar între a spune că a murit cu Covid și a spune că a murit de Covid e cale foarte lungă. Sunt cel puțin patru feluri de cauzalitate: directă, indirectă, condiționată, necondiționată. În special cauza imediată de deces este o mare problemă în perioada aceasta nefericită. Uneori pe certificatul constatator al morții, la cauza imediată scrie stop cardio-respirator. Ceea ce din punctul meu de vedere e o enormitate. Stopul cardio-respirator nu poate fi o cauză imediată de deces, ci o consecință a decesului. Mortul nu mai respiră și nu îi mai bate inima, dar din ce cauză? Aici e problema. Pe mine mă interesează mecanismul tanatologic care a generat consecința care este stopul cardio-respirator și, evident, decesul. Autopsiile, că sunt medico-legale sau în sfera anatomopatologică, au cel puțin două rațiuni mari. Prima este de a vedea cauza imediată a decesului. A doua este să putem spune după autopsie colegilor clinicieni ce s-a găsit în urma autopsiei”, a spus medicul în interviu.

De la începutul pandemiei au fost înregistrate în Gorj 196 de decese ale unor persoane cu Covid.

Vizualizări: 3,892

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: