Jumătate din fondurile alocate serviciilor stomatologice au fost tăiate. Decizia e de neînțeles

Bugetul alocat pentru decontarea serviciilor de sănătate orală în acest an se reduce la jumătate comparativ cu alocarea anterioară, conform declarațiilor Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Într-un context în care țara noastră ocupă deja penultimul loc în ceea ce privește sănătatea orală, CMSR atrage atenția că decalajul față de celelalte țări ale Uniunii Europene se va accentua.

Într-un comunicat publicat vineri, CMSR exprimă „îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice”. Conform comunicatului, în 2024, fondurile alocate pentru decontarea serviciilor de sănătate orală vor înregistra o scădere totală de 50%, ca urmare a Legii 421/2023, parte a publicației în Monitorul Oficial la 29.12.2023, și a propunerii de reducere a valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei.

CMSR atrage atenția că această scădere semnificativă a bugetului pentru serviciile de sănătate orală va accentua decalajul dintre România și Uniunea Europeană. Țara noastră se află deja pe penultimul loc în UE în privința numărului mediu anual de consultații stomatologice, cu doar 0.3 vizite per capita, în comparație cu media europeană de 0.9%.

Comunicatul subliniază, de asemenea, că „starea precară a sănătății orale din România ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol”. Dentarii subliniază importanța strategică a susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea sănătății orale a populației române, cât și pentru economisirea fondurilor publice. Ei amintesc că tratarea afecțiunilor orale identificate în stadiile primare costă de până la trei ori mai puțin decât tratamentul afecțiunilor stomatologice avansate.

Vizualizări: 1,194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: