Liderii UE, ceartă de 20 de ore pe scaune

Cel mai lung Consiliu European din istoria blocului comunitar a durat 20 de ore, după care liderii europeni au suspendat ședința până marți la ora 10, ora Bruxelles-ului. Politicienii europeni nu se înțeleg cum să își împartă funcțiile.

 
Partidul Popular European a refuzat nominalizarea lui Timmermans pentru postul de președinte al Comisiei Europene și insistă pentru desemnarea lui Manfred Weber sau a altui candidat din rândurile popularilor. 

După o noapte de discuţii intense, liderii europeni s-au reunit pentru micul dejun, negocierile au continuat, dar fără succes.

Frans Timmermans, considerat favorit, a fost puternic contestat de populari şi de statele din Est. Donald Tusk a lansat în discuţie alte trei nume pentru şefia Comisiei. Este vorba de francezul Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, fost comisar european şi actual director executiv al Băncii Mondiale, şi premierul Irlandei, Leo Varadkar. Toţi sunt susţinuţi de Partidul Popular European, formaţiunea cu cele mai multe mandate în noul parlament european.

Vizualizări: 938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: