Lipsa investiţiilor, cauza problemelor din CEO. Frigul le-a scos la lumină!

Complexul Energetic Oltenia a susţinut siguranţa sistemului naţional în zilele friguroase, fiind perioade în care a avut 11 grupuri pornite. Cu toate acestea, scandalul stocurilor a lăsat impresia că CEO nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor şi că, dacă mai continua scăderea temperaturilor, compania nu ar fi făcut faţă din cauza lipsei cărbunelui. CE Oltenia avea 400 de mii de tone de cărbune în cariere şi 400 în termocentrale, dar cele din carieră nu puteau fi folosite imediat. Mai mult, două grupuri de la Turceni au cedat şi au fost repornite după două zile. Conducerea s-a izbit nu de lipsa stocurilor, ci de lipsa investiţiilor din ultimii ani, cedând rând pe rând instalaţii din termocentrale şi unităţi miniere.

Cronologic, scandalul cărbunelui a fost public după ce Laurenţiu Ciurel, fostul director al CE Oltenia, a scris pe blog că CEO are stocuri de 400 de mii de tone, pentru doar patru zile! Directorul companiei, Sorin Boza, a declarat că societatea are cărbunele necesar pentru a acoperi cererea și că în depozite sunt 800 de mii de tone de cărbune. Ministrul energiei, Toma Petcu, s-a declarat mulțumit de stocul de cărbune, dar nemulțumit de felul în care a răspuns conducerea în zilele în care CEO dădea cea mai mare cantitate de energie. A urmat oprirea a două grupuri de la Turceni, chiar atunci când era nevoie. S-a speculat că ar fi vorba de lipsa de stocuri, dar ministrul Petcu a spus că nu acesta este motivul, ci probleme tehnice, menționând că cele două grupuri vor fi pornite până la ora 24. Se întâmpla pe 10 ianuarie. Deși CEO livra energie, scandalul nu a fost oprit, ci acutizat. A mai picat pentru câteva ore și un grup de la Rovinari, fiind tot clară lipsa investiţiilor în companie.

Lipsa cărbunelui, generată și de lipsa investițiilor

Dar ministrul energiei a dus totul la un alt nivel. Toma Petcu a decretat criză energetică iminentă, un motiv fiind și problemele din CE Oltenia. A declarat că societatea nu a avut stocurile necesare, dar că ar fi primit cifre greșite de la Transelectrica. Mai mult, ministrul Petcu a anunțat că va trimite Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia, menționând că societatea mai are cărbune pentru patru zile. Petcu a mai spus că a observat o pregătire foarte proastă în această perioadă. În presă apare un raport al CE Oltenia, privind stocurile. Din el reiese că CEO avea 800 de mii de tone, dar doar 366 de mii de tone în termocentrale, cantitatea din cariere fiind greu de transportat sau înghețată. „Menționăm că în cadrul Comandamentul analiza Dispecerului Energetic Național se raportează doar la cantitățile de cărbune existente deja în depozitele din centrale și care pot fi utilizate imediat. (...) Ca atare, Sistemul Electroenergetic Național se poate baza cu certitudine pentru o funcționare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor", a comunicat Ministerul Energiei.

Extrem de important este că în raport se discută de mai multe defecțiuni apărute, iar grupurile de la Turceni urmau să fie pornite pe 12 și 13 ianuarie. Deci nu a fost vorba de probleme de rezolvat în câteva ore. Pe de altă parte, spun specialişti din companie, nici nu putea depune mai mult cărbune în termocentrale pentru că nu ar fi avut unde.

Pe lângă declaraţiile cu substrat politic, un lucru e sigur, CE Oltenia are un mare minus de investiţii. Potrivit raportului, în doar câteva zile de maximă activitate, au fost semnalate patru mari defecţiuni în minerit.

Vizualizări: 1,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: