Localnicii din Vânăta se ceartă pe izlazul comunal

Localnicii din satul Vânăta au ajuns să se certe pe păşune. Două asociaţii înfiinţate în localitate vor să pună mâna pe cele 100 de hectare ale izlazului comunal pentru a-l folosi şi administra. Problema este că până în prezent consilierii locali din Tismana nu au reuşit să cadă de acord în ceea ce priveşte darea în folosinţă a păşunilor, unii susţin o asociaţie, alţii pe cealaltă.  

Consiliul Local din Tismana s-a întrunit ieri în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a stabili cui îi atribuie cele o sută de hectare de păşune din localitatea Vânăta la care râvnesc membrii a două asociaţii. Reprezentanţii Asociaţiei Vânăta 2011 la care sunt afiliaţi aproximativ 100 de crescători spun că unii consilieri nu sunt de acord şi se împotrivesc pentru a favoriza cealaltă asociaţie, respectiv Agro - Vânăta, care numără doar câţiva membri. „Aceste păşuni sunt moştenite de la strămoşii noştri, iar pentru ca ele să nu capete o altă formă, pentru că cei din cealaltă asociaţie vor să o transforme din proprietate obştească în proprietate privată, vrem să le folosim noi. În ultima şedinţă au fost trei consilieri care au votat pentru ei, probabil că există anumite interese din partea lor”, a declarat Victor Moldoveanu, preşedinte Asociaţia Vânăta 2011.   

Mucenic Valentin, membru al Asociaţiei Agro- Vânăta, unul dintre cei susţinuţi de consilierii locali care se împotrivesc pentru ca cealaltă asociaţie să obţină izlazul, spune că vrea să obţină păşunea pentru că efectivul său de animale numără cât au împreună toţi ceilalţi săteni. „Ei nu au vite, nu văd de ce să ia păşunile, eu am vite cât au ei la un loc. Eu vreau doar o parte din acea păşune şi ei nu sunt de acord”, a spus Valentin Mucenic. 

Rezolvarea problemei a fost amânată

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local din Tismana au existat, printre altele, şi două puncte prin care fiecare dintre cele asociaţii solicitau atribuirea izlazului comunal. În cele din urmă nu s-a mai votat pentru ca Asociaţiei Vânăta 2011 să-i fie atribuită păşunea. Dat fiind faptul că trei consilieri au lipsit de la şedinţa extraordinară de consiliu local, ca atare acest lucru se va stabili într-o altă şedinţă de consiliu local când vor fi prezenţi suficienţi consilieri ca să se poată supune acest subiect spre a fi votat. „La noi s-a amânat pentru că nu au fost toţi consilierii prezenţi, pentru că trebuie să se aprobe cu minim zece voturi de la cincisprezece consilieri. Au fost prezenţi doar doisprezece, au lipsit cei care se împotriveau să ne revină nouă păşunea. Indiferent ce va fi, izlazul nu trebuie împărţit pe criterii”, a declarat Ioan Zoicaş, vicepreşedintele Asociaţiei Vânăta 2011.     

Şi cealaltă tabără a vrut să scoată proiectul de pe ordinea de zi însă nu au putut, dat fiind faptul că iniţiatorul proiectului a lipsit. În final, consilierii au respins solicitarea Asociaţiei Agro- Vânăta de a prelua izlazul comunal, cu 3 voturi pentru şi nouă împotrivă.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: