Macron jignește grav milioane de francezi

Președintele francez Emmanuel Macron i-a atacat marți pe cei aproape 5 milioane de francezi care nu s-au vaccinat anti-Covid, afirmând că vrea să îi irite ca parte a strategiei guvernului său, relatează Euronews.

Comentariile făcute de Macron într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien au venit în ziua în care Franța a raportat încă un record zilnic de 271.000 de infecții cu coronavirusul pe măsură ce varianta Omicron se răspândește rapid în această țară, provocând un nou val pandemic.

Macron a făcut aceste afirmații cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale din Franța, analiștii notând că ele vor politiza și mai mult dezbaterea privind vaccinarea anti-Covid în contextul în care guvernul francez încearcă în prezent să treacă prin parlament planurile pentru un nou certificat sanitar.

Macron le-a spus jurnaliștilor de la Le Parisien că a decis să acționeze decisiv împotriva nevaccinaților prin „limitarea pe cât de mult posibil a accesului lor la activitățile ce țin de viața socială”.

„Nevaccinații, chiar vreau să îi enervez. Și vom continua să facem asta până în pânzele albe. Aceasta este strategia”, a declarat șeful statului francez.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.


„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forța”, a mai afirmat Macron. „Prin urmare trebuie să le spunem: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea ieși la o băutură, nu mai puteți merge la cafea, nu mai puteți merge la teatru, nu mai puteți merge la cinematograf”, a continuat el.

Politicienii de opoziție au denunțat pe rând ceea ce au catalogat afirmațiile „nedemne” și „jignitoare” ale președintelui francez.

Eric Zemmour și Marine Le Pen, candidații dreptei radicale, l-au criticat pe Twitter pe Macron, Le Pen acuzându-l că „persistă în divizarea” francezilor și că încearcă să-i transforme pe nevaccinați în cetățeni de mâna a doua”.

Valérie Pécresse, candidata partidului conservator Les Republicans, s-a declarat la rândul ei „ofensată” de comentariile lui Macron. „Nu este atribuția președintelui Republicii să îi separe pe francezi în buni și răi”, a afirmat ea.


Franța a raportat 271.686 de noi infecții cu coronavirusul marți, depășind recordul de aproximativ 230.000 de cazuri zilnice înregistrat săptămâna trecută.


Puțin peste 77% din populația Franței este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anti-Covid, potrivit autorității sanitare naționale.

Vizualizări: 1,136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: