Euro a împlinit 20 de ani

Moneda unică europeană împlineşte, în 2022, 20 de ani, la data de 1 ianuarie 2002 bancnotele şi monedele euro fiind introduse în 12 ţări, pentru un total de 308 milioane de cetăţeni.

Potrivit Băncii Centrale Europene, aceasta a reprezentat cea mai amplă operaţiune de substituire de monedă întreprinsă vreodată, care a implicat sectorul bancar, societăţile de transport de valori, comercianţii cu amănuntul, firmele care administrează bancomatele şi distribuitoarele automate şi, desigur, publicul larg.

Euro a fost distribuit băncilor şi comercianţilor cu amănuntul încă din luna septembrie 2001 pentru a evita blocajele ce pot apărea în timpul procesului de aprovizionare. În consecinţă, în primele zile ale anului 2002, euro a fost disponibil într-un volum mare în toate sectoarele. Până la data de 3 ianuarie, de la 96% dintre aparatele de distribuire de numerar din zona euro se puteau retrage bancnote euro. La o săptămână după introducerea noii monede, peste jumătate din toate operaţiunile cu numerar se efectuau în euro.

După o perioadă cu circulaţie simultană care, în unele ţări, a durat până la două luni şi în timpul căreia plăţile puteau fi efectuate în euro sau în moneda naţională, euro a devenit unica monedă oficială în zona euro la 1 martie 2002.

Până în prezent, 19 ţări au adoptat euro drept monedă oficială.

*Belgia, ţară fondatoare a UE şi printre primele care au adoptat euro

Belgia, sediul principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi ţară fondatoare a grupului comunitar, a intrat în zona euro la 1 ianuarie 1999 şi a făcut parte din primul grup de state care au pus în circulaţie euro, trei ani mai târziu, la 1 ianuarie 2002, relatează agenţia EFE.

Împreună cu Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Spania şi Marea Britanie, Belgia a semnat pe 7 februarie 1992 Tratatul de la Maastricht. Acest tratat a demarat lucrurile pentru ca în următorii ani să se creeze o uniune monetară, cu un sistem de bancă centrală şi o monedă comună.

Până la adoptarea euro, moneda oficială a Belgiei era francul belgian. Cursul de schimb stabilit pentru un euro a fost de 40,3399 franci belgieni. După o perioadă de tranziţie de două luni, în timpul căreia euro şi francul belgian au circulat în paralel, euro a devenit unica monedă legală în Belgia. Banca Centrală a Belgiei a schimbat francii belgieni în euro până la 31 decembrie 2004.

Conform unui studiu al Universităţii din Bonn, publicat în 2020, în Belgia PIB per capita este cu 1.668 euro mai mic decât în cazul în care ar fi rămas în afara zonei euro, mai scrie EFE.

Cu toate acestea, conform eurobarometrului publicat la începutul lunii decembrie de Comisia Europeană, 76% dintre belgieni consideră că moneda unică este un element pozitiv pentru UE, cu două procente mai puţin faţă de media europeană, în timp ce 16% sunt de părere că este unul negativ. Numai 64% dintre belgieni consideră că moneda unică este bună pentru ţara lor, iar 27% spun că nu este. De asemenea, 29% afirmă că se simt mai europeni de la introducerea euro, în timp ce 70% nu văd nicio schimbare.

Vizualizări: 686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: