Marin Condescu – Crearea companiilor energetice va fi în atenţia PDL

Liderul sindical cel mai longeviv şi cunoscut din Gorj iese din nou la rampă cu declaraţii extrem de interesante înainte de scrutinul de duminică. Marin Condescu nu îi îndeamnă pe mineri să voteze cu vreun partid anume de data aceasta ci, din contră, îi atacă pe acei parlamentari implicaţi în anchete penale care vorbesc despre problemele din minerit şi energie. Sindicalistul susţine că doar bunul simţ de care au dat dovadă oamenii pe care îi reprezintă şi o decizie bună luată de Radu Berceanu în 1998 au făcut posibilă existenţa în continuare a mineritului la nivel de Oltenia pentru că, altfel, totul ar fi fost istorie.

Reporter – V-au ajutat politicenii în realizarea acestei companii energetice pe care o solicitaţi de mai bine de zece ani?
Marin Condescu - Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia a reuşit prin negocieri să se implice în formarea viitoarei companii energetice care să includă bazinul minier şi energetic din Oltenia şi, în urma discuţiilor avute la Ministerul Economiei, am obţinut acordul de principiu ca Divizia Minieră să aibă sediul la Târgu Jiu. Politicienii nu s-au implicat în rezolvarea acestor lucruri, ei doar sunt angrenaţi în diferite scandaluri pentru că, altfel, cu sprijinul lor lucrurile puteau fi rezolvate mai de mult. După o lungă perioadă de reformă am ajuns ca unităţile din minerit şi energie să aibă profit. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este o unitate restructurată, care va avea un rol cheie şi în viitoarea companie energetică şi asta se datorează minerilor şi energeticienilor, administraţiei şi sindicatelor care au lucrat de-a lungul timpului în această societate. În niciun caz clasa politică nu are vreun merit. Politicienii, de câte ori au avut ocazia, şi SNLO şi complexurile au fost sacul de box pentru ei. S-au certat, şi-au adus acuze pe marginea acestor unităţi vitale pentru Gorj, fără să contribuie vreodată cu ceva la lucruri pozitive, care să fi făcut mai uşoară calea aceasta grea pe care au urmat-o societăţile amintite în cei 20 de ani de restructurare.

 "Nu au existat politicieni care să ne ajute"

Reporter – Şi totuşi, în timp, a părut că ar exista un cordon ombilical între dumneavoastră, sindicatele pe care le conduceţi şi unii politicieni...
Marin Condescu - Nu au existat politicieni care să ne ajute. Din păcate niciun politician nu a venit cu vreo idee. Am avut norocul că, în timp, am negociat cu administraţiile şi unele guverne au avut şi oameni capabili, care au aprobat aceste proiecte de restructurare şi eficientizare, precum şi strategii pe termen lung. Aş menţiona aici că dacă în 1998 nu era ministru al industriilor Radu Berceanu, care a simiţit momentul de criză gravă cu care se confrunta producţia de energie electrică pe cărbune şi a găsit soluţia salvatoare de a face export de energie în Republica Moldova, acum în Oltenia nu am vorbi decât la timpul trecut despe aceste activităţi. Soluţia de atunci am găsit-o cu cei din conducerile succesive de la termocentrale şi mine, mulţumită înţelegerii de care au dat dovadă minerii şi energeticienii care au ştiut că singura soluţie pentru a-şi păstra locurile de muncă şi a fi bine plătite pe termen mediu şi lung este restructurarea şi adaptarea la cerinţele economiei de piaţă.
Reporter – Mineritul cunoaşte restructurări ample de mai bine de un deceniu. Lipsa reformelor în alte domenii au adus SNLO în situaţia de acum?
Marin Condescu - În niciun alt domeniu nu s-au făcut restructurări de acest gen. Aici spun că politicienii, nici la Târgu Jiu, nici altundeva, nu s-au implicat. Dacă ar fi existat cu adevărat vreo strategie pe termen lung a vreun partid, aceasta s-ar fi reflectat şi în celelalte domenii şi economia românească ar fi acum de mult restructurată, performantă şi nu ar fi atât de fragilă la crizele internaţionale. Nu au existat strategii decât cele negociate de administraţia din minerit şi sindicate. Noi, sindicatele ne-am făcut înţelese în faţa minerilor şi energeticienilor pe care îi reprezentăm. Am reuşit aceste lucruri în ciuda tututor atacurilor care au venit dinspre politicieni care vorbesc în numele minerilor şi energeticienilor, dar care niciodată nu au apărat interesele acestora.

 "Politicieni ca Morega şi Surupăceanu ne critică pe noi deşi ei au doar afaceri prin minerit, nu soluţii pentru problemele noastre"

Reporter – Aţi devenit ţinta unor atacuri ale politicienilor acum pe final de campanie?
Marin Condescu - Politicienii e timpul să devină conştienţi de problemele pe care le avem. Dacă ar fi să dau un exemplu de politicieni care nici nu ştiu pe ce lume trăiesc, l-aş da pe cel al deputatului Morega, care, de-a lungul timpului, în urma lui nu a lăsat decât trei oameni morţi pentru care nu a răspuns niciodată şi care în sistemul cooperatist nu a făcut decât să păcălească pe toată lumea, aşa cum face, de fapt şi după 1989, când a devenit şi turist politic, plimbându-se prin toate partidele politice. El a fot multilateral dezvoltat şi aşa a învăţat toate doctrinele politice, iar acum reprezintă "foarte bine" doctrina liberală după cele învăţate înainte de 1989, an în care oamenii au şi vrut să-l linşeze pentru că atunci îi cunoşteau gorjenii adevărata faţă. De atunci păcăleşte mereu lumea, dându-şi cu părerea despre orice în numele intereselor gorjenilor. Surupăceanu este un alt mare deputat al Gorjului, care îşi dă cu părerea despre minerit şi energie, dar el nu a făcut altceva decât să bage oamenii în puşcărie în diferite orânduiri politice, obligându-i să achiziţioneze tancuri de la el, din al doilea război probabil, la preţuri de sute de ori mai mari. Probabil şi el va plăti pentru acest trafic de influenţă, dar pe lângă el plătesc şi cei care nu i s-au opus. Din păcate şi el şi Morega nu sunt aleşi în colegii dominate de minerit, nu au lucrat în aceste domenii, dar ei doi ne dau nouă lecţii despre cum ar trebui să ne rezolvăm problemele noastre. Aceşti oameni ne reprezintă pe noi în Parlament deşi nu ar fi trebuit să aibă niciodată o asemenea calitate pentru că mai pot nenoroci şi alţi oameni şi de asta şi Parlamentul este privit aşa cum e privit.

 Mineritul poate fi salvat

Reporter – Există soluţii pentru a depăşi momentele grele de acum?
Marin Condescu - Dacă noi sindicatele şi administraţia nu ne înţelegeam în problemele noastre, acum vorbeam la trecut despre minerit şi energie în Oltenia. Soluţia din 1998 găsită de Radu Berceanu, de export a energiei, ne-ar trebui şi acum. Ne ajută politicienii? Acum trimitem oamenii în şomaj tehnic pentru a face o economie de 600 de miliarde de lei. Minerii au înţeles că îşi pot salva astfel compania de la incapacitatea de plată, deşi ştim cu toţii că SNLO este viabilă economic pentru că are de încasat peste 4800 de miliarde de lei şi are de plătit doar vreo 2800 de miliarde ca datorii. Trebuie să parcurgem împreună această perioadă de criză pentru a ne putea îngloba în viitoarea companie energetică. La alegerile acestea eu cred că fiecare miner şi energetician ştie cu cine să voteze, îi ştiu pe cei care luptă pentru ei şi care au în programul lor să creeze aceste companii energetice care sunt salvatoare pentru Oltenia şi Valea Jiului. Domnul Videanu a promis la Târgu Jiu că va crea aceste companii în maxim 2 luni, iar noi vom fi alături de cei care ne vor susţine în activitatea noastră, atât în domeniul economic şi social, dar şi în cel sportiv. Pentru viitor soluţia sigură pentru a crea aceste entităţi economice va fi în atenţia şi strategia Partidului Democrat Liberal.
Reporter – Veţi merge să votaţi?
Marin Condescu - Eu voi merge la vot şi sigur îi îndemn şi pe mineri şi pe energeticieni să meargă la urne pentru că, vedem cu toţii, în Belgia şi Olanda numai în prima zi s-au dus să voteze peste 40%. Poate şi România putea să facă aşa cum e la ei, cu votul în mai multe zile, dar asta ţine din nou de politicieni.


Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: