Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, în beznă

După Coloana fără Sfârșit, și Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost lăsat în beznă. Unul dintre cele două proiectoare care puneau monumentul în valoare pe timpul nopții s-a ars, iar celălalt abia pâlpâie.

Se întâmplă acest lucru chiar în anul în care s-au împlinit 100 de ani de la moartea eroinei de la Jiu. Autoritățile de la Târgu Jiu se chinuie de ani de zile să obțină fonduri și pentru reabilitarea monumentului unde se regăsesc osemintele Ecaterinei Teodoroiu. Între timp, mausoleul se degradează cu fiecare zi, iar Primăria Târgu Jiu s-a mulțumit doar să facă unele cârpeli cu ciment.

Promisiunile, doar vorbe

Viceprimarul Adrian Tudor a anunțat, în mai multe rânduri, că face demersuri pentru a atrage fonduri europene necesare reabilitării monumentului. În bugetul local nu sunt bani pentru astfel de reparații, iar totul se face cu acordul Ministerului Culturii. „Am semnat un contract cu o echipă complexă de restauratori și proiectanți. În urma acestor analize, măsurători și constatări, va urma intervenția propriu-zisă la Mausoleu. Pentru acest lucru, noi lucrăm pe mai multe fronturi. Avem sprijinul Consiliului Județean, pentru atragerea de fonduri pe un proiect comun. Având în vedere că, anul viitor, toate evenimentele se vor realiza sub egida Centenarului Marii Uniri, am solicitat și noi fonduri pentru restaurarea Mausoleului”, anunţa, în vară, viceprimarul Tudor.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit în 1935 în prezența a peste 40 de mii de suflete. Printre ei, Regele Carol al II-lea. De atunci, nu a fost reabilitat niciodată.

Galerie foto


Vizualizări: 345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: