Disperare! Afaceriştii din Rânca apelează la angajaţi străini

Investitorii din zona montană Rânca se plâng că nu au cu cine munci. Oamenii de afaceri sunt dispuşi să angajeze personal chiar din Republica Moldova. Pentru a-i putea pune la treabă, afaceriştii ar putea apela la o măsură disperată. Să le ofere viitorilor angajaţi acţiuni la firmele lor ca să poată munci din prima zi!

Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca, a explicat că moldovenii ar fi dispuşi să lucreze în România. La ei în ţară, salariile sunt prea mici. Deja, primii doritori au primit şi promisiunea că vor fi angajaţi la Rânca, mai ales că se apropie sezonul rece. „Foarte puţini bărbaţi doresc să vină. Mai mult vor femeile. Sunt două tinere de 22 şi 23 de ani. Restul, femei între 35 şi 45 de ani. Acestea sunt multe care îşi doresc. Sunt patru femei şi un bărbat care vor să lucreze ca bucătari la noi. Au şi diplome. De obicei, iarna, aceştia merg în Crimeea să lucreze. Acolo iau circa 400 de euro. Aşa ne-au spus. Ca ospătari şi cameriste, sunt majoritatea. Am găsit mai puţini la întreţinerea de clădiri”, a declarat Constantin Pănescu.

Impedimente cu viza de şedere

Circa douăzeci de persoane ar fi dispuse să muncească în Gorj. Rămâne însă ca autorităţile să găsească şi cea mai potrivită metodă pentru a le angaja. Din cauza birocraţiei, investitorii din Rânca, de exemplu, sunt dispuşi să facă şi compromisuri. „În momentul acesta, nu avem precis decât 18 femei şi un bărbat care ar vrea să vină. Sunt dispuşi să vină când îi chemăm noi. Întâlnim însă impedimente referitor la viza de şedere. Locuri de muncă sunt. Lor le trebuie nişte acte. Paşapoartele lor nu-i ajută decât să stea trei luni pe teritoriul ţării noastre, dar fără să lucreze. Noi am găsit nişte chichiţe. Îi dăm o acţiune în firma noastră şi lucrează ca şi coleg al meu. Nu îi mai faci carte de muncă. Nu are nimeni ce să-i facă dacă lucrează ca ospătar sau camerist. Nu pot lucra decât cei care au buletine, certificate de naştere sau paşapoarte româneşti. Ei, trei luni, nu au voie să muncească. Păi, cum se întreţin ei în această perioadă?”, s-a întrebat Pănescu.

POSTURI

Cabanierii din Rânca au nevoie de aproximativ 60 de persoane. În pragul sezonului rece, oamenii de afaceri din zonă se plâng că nu au cu cine munci, în ciuda faptului că au anunţat posturile vacante la Agenţia de Şomaj ori pe internet. Este nevoie de ospătari, bucătari sau cameriste.

Vizualizări: 835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: