Megawatt-ul a sărit de suta de euro pe PZU

Intrarea în revizie a unor grupuri energetice a dus la o creştere a preţului la energie electrică pe Piaţa Zilei Următoare. Luni şi marţi, în anumite intervale orare, preţul a sărit de o sută de euro. La aşa preţuri ar putea fi acoperite şi costurile cu certificatele de carbon la Complexul Energetic Oltenia, doar că astfel de situaţii sunt destul de rare pe parcursul unui an.

Ultimele zile au fost caracterizate prin lipsa unor capacităţi de producţie din piaţă, intrând în revizie, rând pe rând, grupuri de la termocentralele Turceni, Rovinari şi Işalniţa, dar şi capacităţi hidro de la Vidraru, Porţile de Fier, Lotru sau Mărişelu.

Preţul mediu al energiei electrice pe piaţa spot pentru ziua următoare (PZU) a ajuns luni la maximul acestui an, 350 lei/MWh (75 euro/MWh), un MWh livrat luni şi marţi în intervalul orar 19.00-20.00 sărind peste nivelul de 100 euro/MWh. 
„Furnizorii de energie electrică au achiziţionat pe PZU energie electrică cu livrare în zilele de luni, respectiv marţi, în intervalul orar 19-20 la preţuri de 107 euro (500 lei), respectiv 103 euro/MWh (480 lei), record al acestui an. Preţurile înregistrate în România au fost similare celor din Slovacia şi Ungaria (pieţe cu care România este cuplată). În Cehia, un MWh era tranzacţionat la cotaţii medii mult mai reduse, de doar 61,21 euro/MWh”, scrie profit.ro. 

Actualele majorări vor putea fi reflectate, în viitor, în factura finală. Tranzacţiile de pe Piaţa Zilei Următoare reprezintă circa 40% din consumul naţional, restul fiind achiziţionat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare. 

Vizualizări: 1,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: