Meşteşugurile nu mai au continuatori

Tabăra de Cercetare Etnofolclorică care a avut loc în mai multe comune din Gorj s-a încheiat cu concluzia că tradiţia este păstrată, dar nu există continuatori. Mai mulţi oameni de cultură au bătut la picior, timp de o săptămână localităţile Arcani, Runcu şi Peştişani, în căutarea meşterilor populari.

Tabăra a avut drept scop cercetarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului Gorjului. Numele tuturor meşterilor descoperiţi, fotografiile sau obiectele găsite în aceste trei localităţi vor fi păstrate într-o bază de date culturale în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. În ediţiile trecute au fost inventariate localităţile Alimpeşti, Bumbeşti Piţic, Baia de Fier, Plovragi, Crasna, Muşeteşti, Săcelu, Tismana şi Padeş.

Primele rezultate date pulicităţii de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj arată că în cursul taberei au fost identificaţi douăzeci de meşteri populari: ţesători, lemn, împletituri, confecţioneri, costume populare, obiecte de podoabă etc. De asemenea au fost găsiţi 30 de formatori pentru dansuri populare, poveşti, descântece, poeţi, raposozi, bocitoare, cântece de petrecere, etc. Directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, a declarat că au fost ore de filmări şi sute de fotografii, zona fiind una dintre cele mai bogate. „Au fost realizate 5 ore de înregistrări video, înregistrări audio şi sute de fotografii cu elemente de arhitecutră populară“, a spus Cepoi.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: