Metodă sigură de înrădăcinare a butașilor de viță-de-vie

Când aveţi nevoie de butaşi noi de viţă-de-vie pentru a-i înlocui pe cei care s-au uscat peste iarnă puteţi să îi pregătitţi acasă. Există o metodă foarte simplă de înrădăcinare a butașilor de viță-de-vie din coarde tăiate recent din plantaţia proprie.

În primul rând, trebuie să știți că pregătirea butașilor de viță-de-vie se realizează în perioada tăierii viţei de vie. Un secret constă în faptul că trebuie să turnați puțină apă în borcanul în care veți pune butașii la înrădăcinat, iar nivelul ei trebuie să fie doar de 1 cm. Este important să nu permiteți butașilor să se usuce, să rămână fără apă!

Pregătiți corect butașii: capătul inferior al fiecărui butaș trebuie să se afle cu 1.5 cm mai jos de un mugure. Astfel el se va afla în apă, iar mugurele va fi deasupra ei. Fiecare butaș trebuie să prezinte 2-3 muguri. Capătul lui superior trebuie să se afle la 4-5 cm mai sus de mugurele superior.

După ce veți pregăti butașul, îndepărtați-i mugurele inferior și realizați 3-4 secțiuni superficiale și longitudinale de la locul, în care s-a aflat mugurele inferior, în jos. Din aceste secțiuni se vor dezvolta rădăcinile.

Puneți butașul pregătit în borcanul cu apă şi pregătiți toți butașii de care aveți nevoie. Acoperiți-le neapărat capetele superioare cu ceară sau parafină, altfel rata de înrădăcinare va fi mult mai scăzută.

Puneți borcanul cu butașii într-un loc cald și luminos (de exemplu, pervazul unui geam orientat spre sud) și așteptați apariția rădăcinilor. Rădăcinile butașilor apar în zilele 21-30 de la punerea în apă iar uneori mugurii încep să se dezvolte înaintea lor. Cel mai important este să nu țineți prea mult butașii în apă.

Plantați-i în pahare de plastic, când rădăcinile lor abia încep să se dezvolte, având lungimea de maxim 5 mm (ziua 21 – maxim ziua 30). Altfel rădăcinile lungi încep să se rupă și rezultatul final poate fi nefavorabil. Realizați câte o gaură de drenaj în fiecare pahar de plastic apoi umpleți-l cu substrat.

Faceți o gaură în mijlocul lui și plantați butașul în ea, presând bine substratul din jurul ei. După plantare udați foarte bine butașii cu apă stătută, ca să iasă bulele de aer din substrat și el să se lipească de rădăcini.

Apa excesivă se va scurge prin gaura de drenaj. Rupeți neapărat inflorescențele, care se dezvoltă pe butași în timpul înrădăcinării și dezvoltării în pahare. Așteptați până când frunzulițele de la acest nivel vor fi suficient de mari și doar după aceasta îndepărtați inflorescențele. După ce butașii vor petrece 1-1.5 luni (maxim) în pahare, trebuie să-i plantați în grădină (nu uitați să-i udați regulat în timpul dezvoltării în pahare). Dar cu o săptămână înainte de plantare ei trebuie căliți prin expunerea treptată a butașilor la mediul extern: în prima zi lăsați-i timp de 60 minute afară, în a doua zi — 2 ore, în a treia zi — 3 ore până în a șaptea zi — 7 ore. Dacă nu veți realiza călirea, frunzulițele butașilor pur și simplu vor „arde”, ofilindu-se și uscându-se în 2-3 zile.

Astfel butaşul se maturează excelent, crescând bine în primul an de la plantare și intrând puternic în sezonul rece.

Vizualizări: 8,419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: