Metode simple de a dezacidifica solul din grădină

În locurile din grădină unde nu se dezvoltă legumele și fructele, în schimb mușchii ocupă tot spaţiul aciditatea solului depășește normele. Pentru a cultiva şi acele spaţii puteți dezacidifica solul din grădină primăvara și toamna.

Schimbarea acidității solului are efect negativ, în primul rând, pentru că unii nutrienți devin inaccesibili pentru plante. Iată de ce, chiar și fertilizarea la timp nu va da rezultate. În plus, unele bacterii și microorganisme benefice nu pot trăi în sol acid, ceea ce afectează negativ rodirea.

Cenușa de lemn este un excelent îngrășământ natural și are proprietăți de dezacidificare, fiind foarte eficientă. Cu toate acestea, există un aspect, care nu permite să fie utilizată necugetat. Compoziția cenușii depinde de mulți factori  şi conținutul de săruri de calciu poate varia de la 30 la 60%, ceea ce înseamnă că și cantitățile utilizate se vor modifica. În plus, a arde o astfel de cantitate de cenușă este destul de dificil, deoarece pentru dezacidificarea completă a solului e nevoie să adăugați  1-1,5 kg pentru 1m². Cenușa obținută din arderea ierbii și buruienilor conține mai puțin calciu, deci se adaugă în proporție de 2,5-3 kg pentru 1m².

Ghipsul, la fel ca şi creta, dezacidifică bine solul și, pe lângă asta, are un avantaj important, pentru dizolvarea acestuia în sol e nevoie de acid, nu de apă. Imediat după ce îl adăugați, el intră în reacție cu solul acid, îi scade pH-ul până la normă și își încetează efectul, rămânând într-o stare pasivă mult timp. De îndată ce solul își recapătă din nou aciditatea, ghipsul ”prinde viață” și continuă să funcționeze.

Ghipsul se adaugă în următoarele proporții:

– în soluri acide: 0,4 kg pentru 1m;

– în soluri cu aciditate medie: 0,3 kg pentru 1m;

– în soluri cu aciditate scăzută: -,1-0,2 kg pentru 1m.

Dacă variantele propuse, dintr-un anumit motiv, nu vă sunt disponibile, întotdeauna puteți sădi plante care iubesc solul acid. Desigur, nu găsiți prea multe legume în această listă, însă flori, conifere și fructe sunt destule pentru o grădină medie. Dintre plantele decorative, care reacționează pozitiv la solul acid, puteți forma un pat de flori sau o grădină, însă fără pomi.

Vizualizări: 2,721

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: