Varza de Bălești riscă să putrezeacă pe câmpuri. Oamenii nu au cui s-o vândă

Agricultorii din comuna gorjeană Bălești nu-și mai freacă palmele de bucurie ca altădată când vine vorba de culturile de varză. Au fost loviți de secetă, apoi de pandemie, așa că acum riscă să rămână cu legumele pe câmpuri pentru că nu au cui să le vândă.

Hectare întregi au fost cultivate cu varză și în această vară, dar oamenii din Bălești nu se mai bucură ca în alți ani. Profitul nu mai este la fel de mare pentru că nu prea au cui să vândă varza.

Localnicii încearcă să vândă varza direct de la poartă ori din plantație. Chiar și-așa, vânzările sunt extrem de mici, iar mulți spun că riscă să rămână cu varza neculeasă. „Riscăm să rămânem cu ea pe câmp, că nu avem unde să o vindem. Cel mult 1 leu, 1,50 lei. Cu atât vindem kilogramul. Anul trecut era mai mult, dar nu avem ce să facem, că nu o caută nimeni. Să o dăm mai ieftin, nu se merită deloc nici investiția, nici efortul nostru”, a spus un agricultor.

Altădată principalii clienți, acum patronii de restaurante și localuri n-au mai căutat legume. „Eu am un hectar și ceva. Nu am tăiat-o pe toată, că nu am cum. Nu se mai merită. Am vândut câteva zeci de căpățâni așa oamenilor care au vrut să bage la murat. În alți ani, veneau cei cu restaurante și cumpărau aproape tot. La ei se ducea toată varza. Acum nu au mai trecut pe la noi și se înțelege. Stau cu restaurantele numai închise”, a spus un alt localnic din Bălești. 

„Eu cultiv varză de Bălești de când mă știu. Niciodată nu a fost un an atât de slab. Vindem ieftin. Ne-a mai lovit și seceta. Nu am avut cum să udăm varza. Și-așa recolta e mai mică decât anul trecut, dar de profit nici nu mai vorbim. O dăm la animale decât să o vindem”, a spus o femeie din comună.

Producția este mai mică decât anul trecut și din cauza vremii. Seceta a afectat recolta și puțini localnici și-au permis să irige culturile. „Recolta este mult mai slabă decât anii anteriori. Factorul principal care a dus la această situație este pandemia care s-a abătut asupra întregului mapamond. Horeca, după cum vedem de la o zi la alta, este la pământ din cauza pandemiei și acest lucru a dus și la afectarea producătorilor care au aceste culturi de varză. Aceștia se numărau printre cumpărători. Erau cumpărători serioși, luau cantități importante pentru a conserva varza și, în acest an, nu s-a mai întâmplat așa ceva”, a spus primarul din Bălești, Mădălin Ungureanu.

Galerie foto




Vizualizări: 6,631

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: