Ministrul Niţă a adus un sac de promisiuni la Complexul Oltenia

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a avansat, sâmbătă, la Târgu Jiu, un termen de șase săptămâni în care Complexul Energetic Oltenia va începe procedurile cu compania chineză Huadian de înființare a unei societăți mixte, pentru realizarea unei investiții estimate la un miliard de euro. Investiția respectivă presupune realizarea unui grup energetic nou la Rovinari, de 600 MW, urmând să fie create astfel circa 400 de noi locuri de muncă, negocierile cu partea chineză fiind începute de mai mulți ani.

Ministrul economiei a menționat că Termocentrala Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, va beneficia anul acesta de 30 de milioane de euro pentru a continua procesul de modernizare, Termocentrala Turceni având și ea la dispoziție un credit BERD de 200 de milioane tot pentru modernizare. Cele 200 de milioane de euro cu care s-a lăudat Niţă sunt cele prinse într-un contract de credit încheiat acum ceva timp cu BERD, fără garanţii de stat.

De asemenea, Niță a mai promis 30 de milioane de euro pentru Termocentrala Rovinari. „Luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul acestui plan național și sunt convins că în perioada următoare și celelalte proiecte vor fi accesate și puse în practică la cele două termocentrale“, a mai spus Niţă. Aceşti bani, din PNI, provin din sumele plătite de marii poluatori, care au dat milioane de euro pentru certificatele carbon. În Planul Naţional de Investiţii (PNI), în dreptul CE Oltenia sunt trecute foarte multe proiecte de modernizare, însă apar şi neconcordanţe, mai ales la termene. Sunt situaţii în care compania spune că a început lucrările la anumite grupuri, deşi acest lucru nu s-a întâmplat.

Constantin Niță a precizat că modernizările respective se fac în contextul în care CEO trebuie să își reducă costurile și să se încadreze în prețul de vânzare a energiei pe bursă, în perspectiva în care unitatea urmează să vândă la bursă un pachet de 15% din acțiuni pentru a-și majora capitalul necesar investițiilor pe care le are în program.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: