Modificările la Legea Energiei, criticate de activiștii de mediu

Două organizații importante care luptă pentru protecția mediului și care anul acesta au mai avut reacții față de diverse situații din județul Gorj au reacționat acum la modificările votate de parlamentari la Legea Energiei. Greenpeace și Bankwatch au dat publicității un comunicat de presă prin intermediul căruia anunță că modificările respective nu vor fi deloc unele cu efecte pozitive pentru România.

Activiștii de mediu spun că modificările vor avantaja pe termen scurt doar Complexul Energetic Oltenia, pe termen lung zona Gorjului având de suferit dacă nu vor fi create alternative la activitățile miniere din prezent.
„La jumătatea lunii octombrie, Parlamentul a adoptat în unanimitate modificarea Legii Energiei conform sugestiilor venite de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Liderii de sindicat au vegheat, în număr mare, adoptarea în Parlament a modificărilor înaintate de deputații din Gorj. O parte din amendamentele adoptate vor cauza încălcări ale legislației europene privind mediul concurențial, deci nu vor putea fi aplicate fără a atrage un infringement din partea Comisiei Europene. În acest caz, avantajele obținute acum de CEO vor cauza României penalizări suportate din banii tuturor contribuabililor”, arată comunicatul ecologiştilor.
Asupra acestui risc au avertizat - atât înainte de aprobarea modificărilor în Parlament, cât și după - Guvernul, Președintele, Consiliul Concurenței, mediul de afaceri, prin Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), precum și societatea civilă, prin Expert Forum și organizații de mediu. „Soluția modificării Legii Energiei pentru favorizarea CEO este una falsă, fiindcă nu va putea fi pusă în aplicare fără încălcarea legislației europene și, automat, sancționarea României. Modificările propuse la Legea Energiei avantajează producătorii de energie pe cărbune și astfel contrazic angajamentele climatice asumate de România, de UE și de restul umanității în cadrul summitului de la Paris, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată în comunicatul de presă al ecologiștilor.

Gorjul nu lucrează la crearea de alternative
Organizațiile de mediu amintesc faptul că acordul de la Paris pentru reducerea emisiilor de carbon în atmosferă va intra în vigoare pe 4 noiembrie. Țările din toată lumea au convenit anul trecut să limiteze nivelul emisiilor de carbon astfel încât să fie prevenită o creștere cu 2 grade a temperaturilor multianuale, cărbunele fiind considerat un mare poluator. De aici și lupta activiștilor de mediu în privința modului în care termocentralele și carierele de lignit din Oltenia respectă normele de mediu, cei de la Greenpeace fiind de părere că zona are nevoie de alternative economice, nu de modificări legislative care nu rezolvă, pe fond, problemele de aici. „Acest acord nu înseamnă că utilizarea combustibililor fosili va înceta peste noapte, ci că guvernele și companiile vor trebuie să asigure o scădere controlată a industriei bazate pe cărbune și să asigure o tranziție echitabilă pentru comunitățile și angajații care depind de această resursă.  Din această perspectivă, organizațiile Greenpeace și Bankwatch consideră drept prioritară tranziția comunităților monoindustriale axate pe cărbune către noi sectoare economice. Un rol principal al reprezentanților județului Gorj este, astfel, acela de a asigura cadrul necesar pentru realizarea unei asemenea tranziții. Lipsa de acțiune a liderilor gorjeni în acest sens va perpetua caracterul monoindustrial, iar direcția va fi una singură – spre un colaps similar celui din sectorul huilei”, se mai arată în comunicatul de presă al activiștilor de mediu.

Vizualizări: 562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: