Morţii de la Rovinari, plânşi de un întreg oraş

Cei șase frățiori din Rovinari care au fost găsiți morți, luni, împreună cu tatăl lor, au fost îngropați ieri în cimitirul de la marginea orașului, oraș care a și fost, de altfel, în doliu. La ceremonie au participat nu doar localnicii, ci și oameni veniți din satele aflate în împrejurimi, cu toții dorind să fie alături de mama celor șase micuți, femeia făcând față cu greu situației extrem de grele prin care a trecut zilele acestea.

Curtea Catedralei Ortodoxe din Rovinari, dar și lăcașul de cult au devenit ieri neîncăpătoare pentru puhoiul de oameni care a dorit să aducă un ultim omagiu celor dispăruți mult prea devreme.

inmormantare_copilasi_rovinari_2

Localnici din oraș, dar și din satele apropiate de Rovinari, s-au urcat în mașini ori au venit pe jos până la biserică, dorind să aprindă o lumânare la căpătâiul frățiorilor, dar și al tatălui acestora. „N-am pomenit așa ceva! Am venit și aseară și am venit și acum pentru că sunt atâția copii care au murit dintr-o dată. Nici nu știm ce să spunem, că la o așa întâmplare rămâi fără cuvinte. E mare păcat!”, a spus o bătrână care avea niște lumânări aprinse în mână, o alta, de 70 de ani, menționând că niciodată nu a auzit despre o astfel de nenorocire. „Nu am auzit vreodată ca într-o familie să moară într-o zi toți cei șase copii. Nu a existat așa ceva până acum. Și cu tatăl lor. Am 70 de ani, dar nu credeam că apuc vreodată o asemenea tragedie”, a spus femeia.

inmormantare_copii_rovinari

Lacrimi și jale

Oameni veniți de la Negomir, Urdari sau Bâlteni au plâns fără să vrea atunci când au trecut pe lângă cele șapte sicrie. Bărbați sau femei, inclusiv unele cu copii în brațe, s-au recules la căpătâiul celor șase frați, toți spunând că nu s-a mai pomenit o asemenea nenorocire până acum. „Eu vin de la Timișeni, am venit pe jos, dar m-am întâlnit cu niște rude de la Urdari, care au venit aici cu mașina. Toată lumea e tristă și plânge, chiar dacă nu i-am cunoscut. Nu am mai pomenit așa ceva, că de asta a venit și atât de multă lume. Oamenii au venit pe jos, cum au putut, cu ocazii, numai să ajungă și ei aici și să aprindă o lumânare”, a spus un gorjean mai în vârstă, omul fiind vizibil marcat de cele întâmplate.

La Catedrala Ortodoxă a ajuns și Constantin Roșca, unchi al lui Cosmin Bumbu, tatăl celor șase copii. Om în vârstă, acesta a izbucnit în lacrimi când și-a văzut nepoții în sicriele de culoare albă, fiindu-i greu să creadă că așa ceva este posibil. „Spun și eu ce spun și ceilalți oameni, că e mare păcat de copilașii ăia că au sfârșit așa tragic. Rămăsei fără cuvinte când îi văzui acolo în sicrie. Parcă sunt niște păpuși. Au rămas frumoși și după ce nu mai sunt în viață, Dumnezeu să îi odihnească”, a spus unchiul.

Slujbă cu 15 preoți

inmormantare_copii_rovinari_2Autoritățile din Rovinari și reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia s-au îngrijit ca toată ceremonia religioasă de ieri să decurgă fără probleme, la slujba de înmormântare fiind chemați să oficieze nu mai puțin de 15 preoți din tot județul. În cimitirul de la marginea orașului autoritățile au săpat o groapă mare, compartimentată pentru cei șase frățiori și tatăl lor. Mulțimea care a însoțit cortegiul funerar pe străzile din oraș a devenit și mai mare, în fața blocurilor ieșind locatarii, toată lumea oprindu-se din ceea ce făcea în acel moment.

Unele femei au izbucnit în lacrimi, chiar dacă nu îi cunoșteau pe cei mici sau pe tatăl lor. „Nu am pomenit așa ceva, cred că în tot Gorjul ăsta nu a fost vreodată o asemenea nenorocire. Nu îi știu pe copilași, dar am auzit de ei și de necazul mamei ei și pentru ea plâng cel mai mult”, a spus o bătrână care urmărea mulțimea ce trecea prin fața blocului ei. Oamenii s-au îndreptat în număr mare și spre cimitirul de la marginea orașului, unde își vor dormi somnul de veci cei șase copilași și tatăl lor. Aici mulțimea s-a rugat împreună cu preoții pentru iertarea păcatelor și pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple, după ce preotul a aruncat pământ peste sicrie lumea lăsându-se cu greu dusă spre casă.

inmormantare_copilasi_rovinari_3

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: