Motivul incredibil pentru care a dispărut Festivalul Păstrăvului de la Tismana

Autoritățile locale din Tismana nu au mai organizat anul acesta o nouă ediție a Festivalului Păstrăvului, chiar dacă mii de persoane au profitat de vremea încă frumoasă și au venit aici pentru a petrece câteva ore în aer liber. Festivalul respectiv a fost înlocuit cu tradiționalul târg de Buna Vestire, primarul Marian Slivilescu văzându-se nevoit să renunțe la ideea de a-i aduce pe reprezentanții păstrăvăriilor din zonă mai aproape de eventualii clienți din centrul localității.

„Sunt condiții sanitar-veterinare care trebuie respectate cu strictețe și nimeni nu s-a încumetat să ia vreo amendă din această cauză. Niciunul din cei care au păstrăvării în zonă nu a dorit să mai vină și să expună, iar noi ne-am văzut nevoiți să renunțăm la Festivalul Păstrăvului. Oamenii au făcut donații pentru ceea ce avem aici, dar de vândut nici vorbă. Cine dorește poate servi un păstrăv oferit de noi împreună cu mămăliguță caldă și vin, dar cine vrea să cumpere trebuie să meargă direct la una dintre păstrăvării. E și mai simplu așa și e și mai sigur”, a explicat edilul.

Peşte cu mămăligă din banii aleşilor locali

Slivilescu a pus la bătaie și anul acesta o damigeană cu vin de 100 de litri, dar, pentru că producția a fost slabă, a recunoscut că vinul e din cel de acum doi ani. „Anul trecut știți că nu s-a făcut vin pe niciunde, chiar și eu a trebuit să cumpăr struguri ca să am ceva vin proaspăt, dar am mai avut din producția de acum doi ani, când a fost mult și bun”, a spus primarul. Vinul lui a fost bine primit de cei care au servit mămăliguța și peștele oferit gratuit de autoritățile locale.

Unul dintre consilierii locali, Doru Sarcină, a fost cel care anul acesta a împărțit porțiile de mâncare, consumatorii fiind pe deplin mulțumiți de cele primite. „Este bun peștele acesta și mămăliguța. Avem și acasă făcut, dar, ca și la fasole, parcă ce e aici făcut la cazan e mai bun și mai gustos. Tradiția de Buna Vestire spune că azi se dezleagă limba la toate păsările, iar Maica Domnului ne ajută la toți și ne dă un an mai frumos și mai bogat”, a explicat o localnică.

La coadă, la seminţe!

Dintre miile de participanți la târg, câteva sute s-au oprit și pe la standurile la care comercianții vindeau semințele pe care gospodarii le vor pune în grădini de acum încolo. La fel ca și în alți ani, la o singură tarabă coada a fost la fel de mare ca întotdeauna. Aurelia Gugu este producător autohton de semințe și an de an îi atrage pe oameni cu calitatea semințelor pe care le oferă. „Oamenii vin și stau aici la rând la mine pentru că mă cunosc. Eu produc semințele, eu le vând, am și un preț convenabil pentru că știu că nu sunt bani pentru cine muncește pământul. Au foarte mare încredere, mai ales că iau semințe de peste 20 de ani de la mine și au avut și recolte bune. Unii vin și mă căută și acasă, dar asta nu e o problemă”, a spus femeia.

Galerie foto



Vizualizări: 3,399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: