Motru: Localnicii nu pot fi branșați la rețeaua de apă. Motivul este incredibil!

Locuitorii din satele aparținătoare de municipiul Motru nu pot fi branșați la conducta de alimentare cu apă, din cauză că aceasta este în garanție. Constructorul rețelei nu își dă acordul, iar dacă primăria intervine pe rețea, pierde garanția de bună execuție de 200.000 de lei. Problema a fost dezbătură în ședința de consiliu local din luna iunie. „Pentru două miliarde cât este garanția stăm șase ani fără apă la sate?”, a întrebat consilierul Ardeiu.

Localnicii din satele aparținătoare municipiului Motru nu pot fi branșați la rețeaua de apă în care s-au investit milioane de euro. Rețeaua are doar cișmele stradale, și acelea puține, câte două-trei în fiecare sat. Sătenii nu au fost branșați pentru că în sate nu există canalizare. Teoretic însă ar fi posibilă branșarea celor care își fac fose septice și sunt solicitări în acest sens. Practic însă este nevoie de acordul constructorului pentru a se face branșarea, altfel primăria riscă să piardă garanția de bună execuție. Cum perioada de garanție expiră peste patru ani, autoritățile fac demersuri pentru a convinge constructorul să fie de acord cu branșările în perioada de garanție a lucrării.

Garanția include și stația de epurare

Problema a fost abordată de consilierii locali în ședința din luna iunie. Primarul Gigel Jianu a explicat ce demersuri se fac. „Este o rețea în garanție și constructorul ungur s-ar bucura să scape de această garanție care este imensă ca valoare. Am adus constructorul și Compania Națională de Investiții la fața locului și au promis că fac studiu pentru a spune care este soluția ce trebuie adoptată la branșare, fără a afecta sistemul de hidranți ce se folosesc. Noi am dat datele și câte gospodării sunt”, a spus primarul, potrivit stenogramei ședinței. „Dacă intervenim fără acordul constructorului, pierdem garanția la toată lucrarea. Satul Roșiuța are alimentare dublă la apă. Garanția este și pentru stația de epurare”, a adăugat primarul în aceeași ședință.

Sunt însă și consilieri care ar prefera să se piardă garanția de bună execuție, decât să rămână satele fără apă ani buni de aici încolo. „Pentru două miliarde cât este garanția, stăm șase ani fără apă la sate?”, a întrebat consilierul Ardeiu. Fiind însă vorba de bani publici, este greu de presupus că va semna cineva pentru pierderea garanției.

Jianu: Sunt discuții cu constructorul

Alimentarea cu apă din satele Ploștina, Roșiuța, Horăști, Însurăței și Leurda a fost realizată în proporție de peste 95% în mandatul fostului primar Dorin Hanu și a costat cu tot cu stația de epurare circa 3,5 milioane de euro. Investiția trebuie pusă în valoare prin branșarea locuințelor, ceea ce încearcă acum primarul Jianu. „Noi facem parte din ADIA și avem în plan realizarea canalizării, este un proiect de 24 de milioane de euro. Când a fost făcută alimentarea cu apă, s-a mers numai pe cișmele pentru că branșarea este posibilă doar dacă e canalizare sau dacă își face omul fosă septică. Sunt oameni care vor să se branșeze, dar lucrarea este în garanție cinci ani, începând de anul trecut. A fost o comisie formată din oameni de la Ministerul Dezvoltării, de la CNI, de la Aparegio, se fac calcule pentru a vedea câte gospodării pot fi branșate și sunt discuții cu constructorul pentru a-și da acordul, fără să pierdem garanția”, a spus primarul Gigel Jianu.

Vizualizări: 6,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: