Muncesc în agricultură să scape de pedeapsă

18 deținuți încarcerați la Penitenciarul Târgu Jiu muncesc zilnic în agricultură pentru a reduce din pedeapsă. Aceștia se află la regimul deschis și își desfășoară activitatea în solarii, la câmp ori în fermele de animale.

Costantin Giurcă are 32 de ani și se află în penitenciar împreună cu fratele său. Are de ispășit o pedeapsă de patru ani pentru tentativă de omor. Au trecut doar doi până acum. Muncește în fiecare zi în agricultură să scape de pedeapsă. „Am fost închis pentru tentativă de omor. Sunt în Penitenciarul Târgu Jiu de doi ani. Muncesc în solar să treacă timpul și să mai câștig zile să plec mai devreme acasă. În fiecare zi muncesc. De la ora 07.00 până la ora 15.00. Am plantat răsaduri, le udăm, jumulim iarba și apoi le plantăm la câmp”, ne-a mai spus tânărul.

E ca la fermă aici!

Ion Daniel are 41 de ani. A fost condamnat pentru trafic de persoane , alături de soție. Ea este acasă, pentru că are grijă de cinci copii și este însărcinată cu cel de-al șaselea. „Eu am fost arestat pentru trafic de persoane. De șase ani și jumătate sunt închis. Mai am șapte luni până la comisia de liberare. Muncesc zilnic. E ca la o fermă. Nu mai este ca în Penitenciar. Îmi execut pedeapsa în regim deschis. Trece timpul mai repede și câștigăm zile”, ne-a mărturisit bărbatul din Rovinari. După ce va fi eliberat, soția urmează să fie încarcerată. Ion Daniel vrea să facă însă tot posibilul pentru a o scăpa de pedeapsă. „În penitenciar, timpul trece foarte greu. Fiind la sistemul închis, a fost greu. E aglomerație, mulți în cameră, certuri... e greu. Am fost reținut după ce am dus pe cineva afară pentru muncă. Nu m-am băgat în viața nimănui, dar am fost reclamat și condamnat în țară. Și eu, și soția. Ea a primit mandat pentru zece ani. Când ies eu din închisoare, redeschidem procesul și sper ca ea să scape de pedeapsă. Abia aștept să fiu eliberat să petrec timp cu familia, să-mi fac o afacere și să muncesc. Voi încerca să mă feresc de persoanele și de lucrurile rele. Nimeni nu-și dorește să ajungă aici”, ne-a mărturisit Ion Daniel.

Hrana deținuților, asigurată din agricultură

În total, 18 deținuți muncesc în fiecare zi, de la ora 07.00 până la ora 15.00 pentru a mai reduce din pedeapsă. Trei zile muncite le aduc o zi mai puțin la pedeapsa primită. „În gospodăria agrozootehnică a Penitenciarului Târgu Jiu au loc lucrările de pregătire și îngrijire a culturilor de vară. Penitenciarul dispune, din suprafața totală a gospodăriei, de două hectare și jumătate. Acestea sunt destinate cultivării cu legume. Pe această suprafață, avem înființată cultura de ceapă, iar în cele trei solarii avem cultura de salată verde, de spanac și alte răsaduri de vinete, roșii și ardei care vor fi mutate în exteriorul solariilor”, a explicat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu. În plus, Penitenciarul dispune și de o fermă de bovine. Și acestea sunt îngrijite tot de către deținuți. „În cadrul gospodăriei agrozootehnice, mai avem și sectorul animal care este populat cu 45 de bovine. Din culturile de legume și din producția de lapte, brânză și carne de vită, reușim să asigurăm o parte din necesarul de alimente pentru deținuți”, a mai spus Lavinia Lupu.

Galerie foto






Vizualizări: 2,567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: