Munte dinamitat pentru o parcare. „A trebuit să protejăm mânăstirea!”

Acțiune spectaculoasă, luni, în Defileul Jiului. O parte din versantul din apropierea Mânăstirii Lainici a fost dinamitată pentru ca, în zonă, să fie realizată o parcare de câteva sute de metri. Cei care s-au ocupat de operațiune au avut emoții mai ales pentru că au redus din materialul explozibil ca să nu pună în pericol lăcașul de cult.

Operațiunea s-a desfășurat la circa 50 de metri distanță de Mânăstirea Lainici. Atât călugării, cât și enoriașii au fost sfătuiți să se îndepărteze de locul exploziei. „Pe acest tronson, se deviază drumul pe o distanță de aproximativ 180 de metri și am executat o derocare cu material exploziv într-o stâncă, granit. Derocarea se face cu foraje verticale, înălțimea lor este între 3,5 metri și 7 metri. Lungimea frontului este de 60 de metri. Pentru a proteja monumentul istoric, Mânăstirea Lainici, am luat decizia să facem trei împușcări succesive”, a spus Doru Achim, coordonatorul acțiunii.

Deși firma care s-a ocupat de dinamitare este una cu experiență în astfel de lucrări mai ales în cariere, de această dată, intervenția a fost una mult mai responsabilă. Specialiștii au fost nevoiți să intervină cu atenție astfel încât să nu pună în pericol Mânăstirea Lainici, care este monument istoric.  „Lucrarea se încadrează în lucrări de împușcare cu risc deosebit. De ce? În apropiere de locul împușcării, se află Mânăstirea Lainici care, conform legislației, se află sub limita de siguranță a împușcării. A trebuit să luăm o serie de măsuri ca aceste acțiuni de împușcare să deroce roca, dar, în același timp, să protejeze mânăstirea de efectul aruncării rocilor, precum și efectul seismic generat de aceste lucrări de împușcare. Ca urmare, am limitat atât încărcătura. La fiecare împușcare, s-a împușcat între 2,5 și 5 kg de exploziv astfel încât să asigurăm această protecție. Pentru a realiza protecția seismică, s-au dat aceste foraje care alcătuiesc o barieră și reduc din efectul undei generate de explozie”, a spus Silviu Becuț, consultant în astfel de operațiuni.

Traficul a fost restricționat în zonă până când s-a încheiat operațiunea de dinamitare. Lângă mânăstire, va fi realizată o parcare cu aproximativ 300 de locuri. Pentru această parcare și pentru realizarea podului peste Jiu, Compania Națională de Drumuri va cheltui peste 20 de milioane de lei. Lucrările ar trebui să se termine în vara anului viitor.

Vizualizări: 2,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: