NASA caută urme de viaţă pe Planeta Roşie

NASA a lansat săptămâna aceasta către Marte roverul Perseverance care va ajunge la destinaţie peste şapte luni. Acesta are misiunea de a căuta urme de viaţă pe Planeta Roşie şi care va aduce pe Pământ roci pentru a fi analizate.

Vremea a fost bună în Florida pentru lansarea noului rover care cântăreşte o tonă. El a fost lansat împreună cu o rachetă Atlas, de la Cape Canaveral Air Force Station, a informat BBC. Aceasta este a treia misiune lansată spre Marte luna aceasta, după cea a Emiratelor Arabe Unite şi cea a Chinei. Lansarea a avut succes iar cursa către Marte va dura 7 luni. Când va ajunge, Perseverance, care deţine, între altele, 23 de camere, două microfoane şi o sondă de forare, va încerca să amartizeze (să atingă suprafaţa planetei Marte) în craterul Jezero, care are un diametru de 40 de kilometri şi este aflat în apropierea ecuatorului.

Oamenii de ştiinţă spun că există o mare şansă ca în rocile care s-au format în acest mediu să poată fi găsite dovezi de activitate microbiană trecută, în cazul în care a existat viaţă pe această planetă. Perseverance va petrece cel puţin un an marţian, aproximativ doi ani pământeni, pe planetă verificând posibilitatea de a găsi urme de viaţă. Spre deosebire de cele patru rovere anterioare pe care NASA le-a trimis spre Marte, noua maşinărie este echipată pentru a detecta imediat viaţă - fie actuală, fie în formă fosilizată. Orice dovadă va fi întâmpinată, de unii, cu scepticism, din acest motiv cercetătorii vor să aducă pe Pământ tot ceea ce găseşte roverul, pentru a putea face analize aprofundate. Perseverance va stoca cele mai interesante roci în mici tuburi.

Odată cu Perseverance a fost lansat şi Ingenuity, un elicopter cu ajutorul căruia NASA vrea să demonstreze că se poate zbura în aerul rarefiat. Elicopterul este foarte uşor, are greutatea de 1,8 kilograme. Cel mai recent, în 2012, NASA a trimis roverul Curiosity pe Marte, însă agenţia nu a aflat nici atunci dacă a existat vreodată viaţă pe planetă.

Vizualizări: 972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: