O artistă din Bucureşti expune la Târgu Jiu

Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, din municipiul Târgu Jiu, găzduieşte miercuri, 7 iunie, vernisajul expoziţei de sculptură „MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO'S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii”, al artistei Gabriela Tofan.

 

Expoziția urmează să rămână deschisă publicului până la data de 28 iulie 2023.

Curatorul expoziţiei este Ana Negoiţă, lector universitar: „Proiectul îşi propune o chestionare a ruşinii din perspectiva acţiunilor publice ale femeii şi analizarea limitelor de acceptabilitate socială a spaţiului şi a dinamicii feminine. Cu o puternică încărcătură figurativă, expoziţia aduce în prim plan teama vulnerabilităţii femeii, care a fost şi rămâne un subiect pregnant în discursurile sociale, ce generează dezbateri, tensiuni culturale încă necalibrate. Bustul feminin este cel care defineşte traiectoria privitorului. Prin personajul Imaculata, care nu are nicio mimică, nu sţii dacă e tristă sau dacă se încruntă, artista prezintă această faţă socială, care ascunde un întreg univers. Este un personaj anonim. Artista a expus aceeaşi lucrare, pusă în diferite ipostaze”, a transmis Ana Negoiţă.

Gabriela Tofan vine tocmai de la Bucureşti şi îşi doreşte să facă o şcoală de vară pentru artişti la Târgu Jiu. Acest eveniment este realizat cu sprijinul lui Adrian Tudor Drăghici şi cu implicarea Dorinei Cioplea-Văduva.

Expoziţia este destinată dialoglui cu publicul: „Proiectul s-a născut de ceva vreme, a avut nevoie de un curator, a avut nevoie de un spaţiu şi aşa s-a întâmplat ceea ce vedeţi aici. Noi încercăm să dialogăm direct cu publicul, este un personaj anonim, ascuns, nu ştim despre ce vorbeşte. Vorbim despre ruşine, dar nu este un personaj care se ruşinează. E un personaj care primeşte recepţii din afară. Se calibrează şi încearcă să facă faţă societăţii. Nu cred că este un personaj violent, cred că este un personaj delicat, care provoacă. Ce face personajul? Surprinde şi creează un spaţiu propriu, unde privitorul este invitat să pătrundă, să vadă, să simtă”, a afirmat artista Gabriela Tofan.

Galerie foto






Vizualizări: 766

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: