O familie de gorjeni vrea să-şi deschidă o expoziţie de iepuri

O familie din Turcineşti şi-a transformat pasiunea pentru iepuri într-o afacere profitabilă. Oana şi Cristian David şi-au făcut o crescătorie modernă şi au achiziţionat iepuri din cele mai valoroase rase. Majoritatea exemplarelor costă peste 100 de euro bucata şi sunt căutate foarte mult de către străini. Iepurii lor cântăresc între 10-15 kilograme şi mănâncă mai bine de 100 de kilograme de morcovi pe săptămână. Dacă vreţi să le vedeţi ferma şi să admiraţi iepuri aduşi din Germania şi Ungaria, urmăriţi sâmbătă emisiunea “Ora de agricultură”, la Gorj Tv, începând cu ora 10.00.  

Oana (31 de ani) şi Cristian David (32 de ani), din Turcineşti, cresc iepuri de mai aproape cinci ani. Totul a pornit din dragostea pentru animale. Deşi iniţial şi-au achiziţionat doar o pereche de iepuri, cu timpul au ajuns să investească mii de euro în pasiunea lor. Astfel, au cumpărat zeci de iepuri de rase pure din Germania şi Ungaria. În prezent, deţin aproximativ 80 de iepuri din rasele: Uriaş German, Fluture German, Berbec German, Cap de Leu, Castor, Californian etc. “Până în prezent, am investit aproximativ 6000 de euro în această crescătorie. Lunar, cheltuim în jur de 500 de lei pentru mâncarea şi tratamentul iepurilor. Avem în jur de 80 de animale, iar pe săptămână mănâncă, pe lângă granule, circa 100 de kilograme de morcovi. Noi nu-i tăiem ci îi vindem pentru reproducţie. Sunt rase pure, cu părinţi cunoscuţi, şi avem foarte multe solicitări din partea crescătorilor de iepuri atât din ţară cât şi din afara ţării”, a declarat Oana David.

Carnea de iepure, mai scumpă decât cea de miel

Familia David intenţionează să înfiinţeze prima Asociaţie Cuniculară din Oltenia şi să amenajeze o expoziţie la Târgu Jiu. “Încercăm să înfiinţăm o asociaţie cuniculară deoarece la nivelul Olteniei nu există nici o formă de asociere a crescătorilor de iepuri. De asemenea, avem în plan să amenajăm, la Târgu Jiu, o expoziţie a animalelor mici şi de aceea vom apela la autorităţile locale pentru a ne ajuta cu un spaţiu. Astfel, animalele noastre vor putea fi admirate în mod special de către copii”, a declarat Oana David. De asemenea, crescătorii de iepuri vor ca prin intermediul asociaţiei să deschidă un abator. “Pe viitor vom încerca să deschidem un abator deoarece carnea de iepure nu se găseşte în supermarketuri, deşi este foarte sănătoasă şi nu conţine colesterol. Înainte de Paşti au venit la noi persoane din diferite judeţe ale ţării pentru a cumpăra carne de iepure. Cum noi nu îi sacrificam, le recomandam alţi crescători din Gorj. O familie din Bucureşti ne-a spus că într-un supermarket din capitală carnea de iepure se vinde cu 38-40 lei/kg şi nici la acest preţ nu se reuşeşte a se satisface cererea. Foarte multe persoane, de Paşti, mănâncă iepure în loc de miel”, a mai precizat Oana David.

Vizualizări: 816

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: