„Obedientul” din dosarul Ciobotărică, noul director al CE Oltenia

Membrii Consiliului de Supraveghere au hotărât ca Ionel Ilie, șeful Diviziei Energie, să conducă în următoarea perioadă Complexul Energetic Oltenia. Cert este că supraveghetorii au avut de ales dintre membrii Directoratului și nu persoane din afară, așa cum se vehiculase inițial. Laurențiu Ciobotărică nu mai poate fi director la CE Oltenia pentru că judecătorii Curții de Apel Craiova i-au interzis acestuia să își mai exercite funcția, fiind cercetat în dosarul „Bani pentru Medințu”. Ciobotărică a fost acuzat de DNA că a dat plăţi compensatorii lui Medinţu pentru a pune în loc „o persoană obedientă”. Cel care i-a luat locul lui Medinţu este însă aceeaşi persoană care acum l-a înlocuit în funcţie pe Ciobotărică – Ionel Ilie. Interesant este şi faptul că Ionel Ilie a fost propunerea lui Ion Călinoiu, Dian Popescu şi altor politicieni, făcută publică în ziua reţinerii pentru 24 de ore a lui Ciobotărică.

Ministerul Energiei, acționarul majoritar al CE Oltenia, a fost informat chiar de Laurențiu Ciobotărică cu privire la decizia instanței de judecată, care impune schimbarea directorului companiei. Cel mai probabil, Ciobotărică va rămâne director la Divizia Financiară, post ocupat prin OUG 109. Ar fi fost interesant de văzut cum este gestionată o situație în care instanța dă o astfel de decizie în cazul unui director numit pe OUG 109, care nu poate fi schimbat în orice condiții, fără ca respectiva companie să plătească mulți bani.
Potrivit unor surse, Consiliul de Supraveghere a decis să aleagă pe cineva din actualul Directorat compus din Ionel Ilie, Daniel Antonie, Ovidiu Bălăcescu și Adrian Teodorescu.
Pe surse a apărut și numele lui Constantin Bălășoiu, care ar fi spus că acceptă funcția cu o condiție: mutarea sediului CE Oltenia de la Târgu Jiu, subiectul revenind astfel în actualitate. Numirea lui Ilie este surprinzătoare, Teodorescu fiind cel care avea cele mai mari șanse, dat fiind că Ministerul a susținut promovarea mai multor persoane din București, printre care și el.
Alegerea lui Ionel Ilie este interesantă şi pentru că a fost prima propunere a politicienilor din zona PSD – ALDE de la Gorj, lansată pe piaţă chiar în ziua reţinerii lui Ciobotărică. Ministrul Grigorescu se arăta atunci revoltat. "Observ citind presa locală că unii lideri politici din teritoriu au și găsit deja o persoană potrivită pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia. Acești politicieni locali își închipuie, probabil, că dacă așa au funcționat lururile până acum, o să le meargă în continuare cu presiuni și intimidări. Dar aș fi curios dacă pot indica un articol de lege care le permite acest gen de interferență? (...) Remarc presiunea continuă și încercările de a controla Complexul Energetic Oltenia. Nu au nici o șansă, dar continuă să construiască piste false și tensiuni pentru un eventual capital politic", scria acesta pe Facebook.
SCENARIU
Fostul director al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat la Radio Infinit că nu el și nici Ion Călinoiu nu l-au schimbat pe Ciobotărică, ci „directorii veniți din București”. El susține că aceștia vor relua subiectul mutării sediului la București.

CINE E ILIE
Ionel Ilie a devenit director la Divizia Energetică după ce a plecat Aurel Medințu din companie. Ilie a fost adjunctul acestuia și cel care coordona activitatea de vânzare de energie și administratorul firmei CEO-Trading, înființată de companie pentru a exporta energie. Ilie locuiește în Craiova și potrivit declarației de avere deține apartament în Craiova, două mașini și 6 conturi și euro și lei, care însumează circa 17.000 de euro și 100.000 de lei. În 2015, acesta a câștigat 145.000 de lei la CE Oltenia.

SCHIMBARE
Şi Dorina Jianu, șefa de la Juridic, se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile și nu are dreptul să-și exercite funcția. Atribuțiile lui Jianu ar urma să fie preluate temporar de Vasile Boca, șef serviciu la Juridic. Un nou director poate fi numit abia după stabilirea președintelui Directoratului.

Vizualizări: 6,082

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: