Protest spontan la cariera Pinoasa, din cauza claselor de salarizare

Zeci de salariați de la cariera Pinoasa au refuzat luni dimineață să muncească după ce au intrat în posesia listelor cu măriri salariale din 2015. Pentru că pe listă apăreau și persoane cu clase de peste 30 pe care nu le văzuseră niciodată punând piciorul în carieră, aceștia s-au revoltat la culme și au cerut ca o comisie a CE Oltenia să rectifice aceste erori. Au reușit să vorbească doar cu șefii din conducerea unității, care, spun protestatarii, le-au garantat că vor face un raport pentru ca administraţie să mai tăie din clasele de salarizare acordate nemeritat, pe criterii "politico-sindicale".

Circa 25 de salariați ai carierei Pinoasa, membri de sindicat într-o organizație afiliată la Federația Națională Mine Energie (FNME) condusă de Petre Goanță, au refuzat luni să intre la șut și au ales să rămână pe sector, nemulțumiți fiind de faptul că unii colegi de-ai lor au beneficiat nemeritat de clase salariale atunci când la conducerea companiei se afla Laurențiu Ciurel.
Protestul a avut loc chiar după ce Pandurul a scris că există un raport al companiei potrivit căruia 1.300 din cele 2.700 de măriri nu au respectat criteriile. "Oamenii au văzut listele și că au luat măriri cei de la un anumit sindicat, de la SMEO, care era sindicatul lui Ciurel. Nu vor să mai intre la lucru până nu vine cineva de la Târgu Jiu să stea de vorbă cu ei", a spus luni de dimineață Constantin Mitrescu, vicepreședinte FNME.
Protestatarii au spus că nu au blocat activitatea în carieră și că imediat după ce au fost chemați la discuții de comisia formată la nivel de unitate au mers fiecare la locul de muncă. "Așa cum au solicitat creșteri salariale în baza unui referat, să solicite în baza tot a unui referat tăierea drepturilor salariale unor anumiți indivizi. Cu salarizarea asta avem și noi pe Șerbulescu Manuel, băiețașul acesta, care indiferent de putere știe să-i gâdile. Din mașinist l-au făcut lăcătuș, are clasa 34, fiind un simplu lăcătuș la formația de revizii reparații, fără să aibă o zi de activitate în carieră în 20 de ani, vine doar sâmbăta și duminica de pază ca să ia duble, în rest stă prin sector, ce face nu știu, îl ține domnul Căldărușe în brațe că este lider SMEO la fratele dânsului Sorin. Eu am luat listele cu toți cei de la Pinoasa care au primit clase ilegal însă am spus că dacă pentru unii cel puțin activează în carieră, aici s-a sărit calul. Vă dați seama, 34? Am cefeliști cu clasa 24. Am cerut să-i aducă clasa corespunzător a ceea ce face", a declarat Petre Goanță.
Protestatarii au primit garanții de la conducerea societății că vor îndrepta lucrurile, cel puțin în ceea ce îl privește pe cel exemplificat de sindicalistul Goanță. Acesta din urmă este candidat PNL la Consiliul Local Rovinari și au fost voci care au spus că protestul de luni nu a fost altceva decât propagandă electorală.

Clase umflate pentru mulţi mineri de la Pinoasa
Potrivit raportului comisiei CE Oltenia, la Pinoasa au beneficiat de măriri 109 persoane, din care 81 nu au respectat criteriile. Ar fi trebuit să primească majorări cei cu clase mici de salarizare și cei care au primit sarcini în plus după concedierile din vara trecută. În realitate, majorările date de fosta conducere au fost pe pile sindicale și politice, în mare măsură, dar actuala conducere nu a luat măsuri să îndrepte lucrurile, deși raportul este gata de câteva luni. De altfel, raportul nu a fost dat până acum publicității.

Vizualizări: 2,786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: