Oksana Chusovitina, la 44  de ani la  Olimpiadă

Gimnasta Oksana Chusovitina a doborât orice record  în ceea ce priveşte vârsta unui participant  la Olimpiadă. La  cei 44  de ani ea este încă în activitate şi, mai mult, s-a calificat şi va participa la Olimpiada din Japonia, a  opta ediţie din cariera sa la care s-a calificat.  

De regulă gimnastele se retrag din activitate înainte de a împlini 30 de ani, unele chiar la 25 de ani. Dar Oksana este un fenomen, la vârsta la care unii au copiii studenţi sau sunt chiar bunici, ea continuă să se lupte la cel mai înalt nivel şi continuă să strângă bani pentru a-şi ajuta copilul diagnosticat acum 17 ani cu leucemie.

Oksana Chusovitina a plătit până acum din premiile obţinute toate tratamentele contra leucemiei pentru  fiul său. Oksana Chusovitina şi-a salvat astfel fiul de necruţătoarea boală prin gimnastică. A născut în 1999, dar în 2002 fiul său a fost diagnosticat cu leucemie.

Doi antrenori din Germania au chemat-o pe Oksana să concureze pentru clubul lor din Köln, iar cu banii obţinuţi din premiile concursurilor la care participa au decis să-i plătească tratamentul băiatului. De asemenea, s-au strâns donaţii pentru copilul Oksanei şi, în semn de recunoştinţă, Oksana şi-a luat cetăţenia germană şi a cucerit o medalie la Olimpiadă, două la Mondiale şi patru la Europene pentru Germania. "Am concurat la 7 Jocuri Olimpice, am câştigat aur pentru Uniunea Sovietică, argint pentru Germania, dar nu am adus una şi pentru Uzbekistan. Acesta este visul meu", a declarat Oksana Chusovitina după JO de la Rio, din 2016 şi de atunci şi-a propus să se califice  la  încă o  ediţie a  Jocurilor Olimpice.  .

Palmaresul gimnastei Oksana Chusovitina este impresionant:  12 medalii mondiale, 2 medalii olimpice, una de aur şi una de argint şi 4 medalii europene.

Oksana Chusovitina a câştigat medalii cu patru ţări. Prima Olimpiadă a fost în 1992, la Barcelona. La acea ediţie a cucerit aurul cu echipa Comunităţii Statelor Independente (CSI). Anterior, ea concurase şi pentru Uniunea Sovietică, la Campionatele Mondiale din 1991, unde a câştigat aurul cu echipa şi la sol. Apoi, în 2008, la Beijing, a obţinut argintul la sărituri pentru Germania. Pentru Uzbekistan, tot la sărituri, a luat medalii la Campionate Mondiale şi Europene, dar niciuna la Olimpiadă.

Vizualizări: 1,225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: