Pagube însemnate după furtuna care a lovit Gorjul

Autorităţile judeţene au făcut o primă evaluare a pagubelor produse de furtuna care a avut loc miercuri seara în judeţul Gorj. Cele mai mari pagube sunt înregistrate în agricultură, având în vedere că în  aproape toate localităţile de sub munte a picat grindina şi a pus la pământ culturile de struguri şi porumb. Şanse ca oamenii să primească despăgubiri sunt minime, spun autorităţile.

Grindina şi vântul puternic au pus la pământ toată via care rămăsese neculeasă în localităţile Novaci, Bengeşti Ciocadia, Bumbeşti Piţic şi Prigoria, spun reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Gorj. „Sunt foarte multe stricăciuni, o parte din viile care n-au fost culese acum sunt afectate în totalitate. La fel şi cultura de porumb. Încă nu s-a terminat identificarea pagubelor. Cert este că sunt pagube foarte mari, sperăm că valoarea lor estimată să nu fie atât de mare şi să mai avem totuşi ce recolta şi în această toamnă. Deocamdată nu există şanse să fie despăgubiţi la nivelul Guvernului şi Ministerului Agriculturii”, a declarat Alin Petrică, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

O şcoală şi Fiscul din Cărbuneşti, fără acoperiş

Din evaluările primite de Instituţia Prefectului Gorj, furtuna a făcut prăpăd în Târgu Cărbuneşti. Aici, trezoreria din oraş a rămas fără acoperiş. La fel şi şcoala primară din satul Ştefăneşti. „La Cărbuneşti au fost cele mai mari pagube, din raportul operativ reiese că mai multe acoperişuri au fost afectate, tabla care înveleşte a fost desprinsă, au fost avariate şapte autoturisme, mai mulţi copaci au căzut. O altă problemă a fost şi la Trezoreria Târgu Cărbuneşti, acolo a fost desprins şi avariat acoperişul şi de asemenea la şcoala primară din Ştefăneşti s-a desprins şi a fost avariat acoperişul”, a declarat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Gorj.

Stâlpi de curent puşi la pământ

Tot din cauza furtunii, mai mulţi locuitori din Albeni şi Prigoria au rămas fără curent electric, vântul smulgând stâlpii din pământ. „Probleme au fost şi cu electricitatea, din cauza vântului puternic, trei stâlpi au fost rupţi în Albeni şi Prigoria, însă au fost înlocuiţi şi toţi consumatorii au avut curent electric încă de miercuri seara. La Bumbeşti Jiu, cei de la ISU au intervenit la o gospodărie unde s-a inundat şi au rezolvat problema după ce furtuna a trecut”, au mai spus reprezentanţii Prefecturii Gorj.

Cert este că primarii gorjeni au remediat joi o mare parte din stricăciuni. „Noi, de la primărie, am intervenit joi dimineaţa şi am mers cu cineva de la o firmă de confecţionare a termopanelor pentru a pune acea fereastră la familia care a fost lovită de o placă sărită de pe acoperişul vecin distrugându-i fereastra de la camera de la etajul IV”, a declarat Dănuţ Birău, primarul din Târgu Cărbuneşti. 

Galerie foto


Vizualizări: 807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: