Panică în sudul Gorjului, oamenii vor să taie porcii. Autoritățile fac apel la calm!

Este panică în localitățile din sudul județului Gorj, după ce oamenii au văzut la televizor că o localitate din Dolj este afectată de pesta porcină. Oamenii au început să sune primarii să întrebe dacă este cazul să taie porcii. Directorul Direcției Sanitar - Veterinare și pentru Siguranță Alimentară Gorj face apel la calm. “Nu este cazul să intre nimeni în panică. Noi am luat măsurile de prevenție”, a spus Călescu, explicând că oamenii vor fi despăgubiți dacă se întâmplă ceva.

A fost panică joi în comunele din sudul județului Gorj. Primarii din Țânțăreni, Turburea și Ionești au fost asaltați de telefoane din partea localnicilor, oamenii întrebând dacă este cazul să își taie porcii. Panica s-a instalat după ce oamenii au văzut la televizor că a apărut un focar de pestă porcină în județul Dolj, localitatea Secu. Acolo a început sacrificarea porcilor și în primă fază a fost o adevărată revoltă a oamenilor. În cele din urmă aceștia s-au consolat cu ideea că vor fi despăgubiți de stat.

Bîrcă: Fiecare are de la zece porci în sus

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, a fost sunat toată ziua de cetățenii localității. “A venit așa, dinspre Țânțăreni, zvonul că își taie oamenii porcii. Toată lumea sună, toată lumea întreabă. La mine, la Poiana, e o mare problemă, pentru că fiecare familie are de la zece porci în sus. Aici toată lumea crește porci, lumea este foarte speriată”, a explicat primarul.

Bîrcă a spus că în acest an a fost și o recoltă foarte bună de porumb, iar oamenii se întreabă dacă vor rămâne cu hambarele pline, dar fără animale. “S-a făcut porumbul anul ăsta ca niciodată. Oamenii au cultivat pământurile ca să aibă cu ce hrăni animalele, iar acum nu știu ce se va întâmpla. Încerc să îi liniștesc, dar nici noi nu avem de unde să știm ce se va întâmpla”, a explicat Bîrcă.

„La noi au început să taie din ei”

Spaima că vine pesta peste porcii pe care îi au în coteţe a ajuns joi şi la Ţânţăreni, primăriţa Maria Vasilescu spunând că oamenii au întrebat-o dacă să îşi taie sau nu animalele. „Mă întreabă oamenii, normal, dar eu ce pot să le spun? Am vorbit şi cu cei de la DSV, domnul director Călescu a fost la noi în comună şi ne-a asigurat că nu e nici un pericol la acest moment. Nimeni nu ştie însă ce aduce ziua de mâine şi oamenii la asta se gândesc. Nici în Dolj nu a fost pestă până acum, iar acum, aţi văzut, într-o noapte au tăiat oamenii tot. Şi la noi au început să taie din ei, fiecare face cum doreşte. Avem târgul sâmbătă, oamenii au voie să vină să vândă şi să cumpere dacă au atestat medical că e totul în regulă. Nu sunt interdicţii pe raza judeţului, dar nu pot să plece cu ei în afara judeţului decât dacă au documente medicale pentru carne sau animale”, a spus primăriţa. Inclusiv şefi ai judeţului ar fi sunat-o de la Târgu Jiu ca să o întrebe dacă le-a spus oamenilor să înceapă să îşi sacrifice porcii. „M-a sunat şi domnul prefect să mă întrebe dacă eu am fost pe la oameni să îi sfătuiesc să îşi taie animalele şi i-am spus şi dumnealui că nu am cum să fac aşa ceva. Puteam cel mult prin ziarul primăriei să le explicăm acolo ce e pesta, cum se manifestă, ce se poate face în asemenea situaţii, dar nimic mai mult. Asta tot în ideea de a informa oamenii pentru că, acum, când se apropie de noi, lumea începe să intre în panică şi asta e problema cea mai mare”, conchide primăriţa.

Călescu: Sunau telefoanele non-stop

Directorul DSVSA Gorj, Nicolae Călescu, a fost joi la Țânțăreni și Ionești. “Vă spun sincer, cât am stat la primari în birou, au sunat telefoanele non-stop. Sunau oamenii să întrebe dacă să taie porcii. Și aici oamenii au mulți porci, unii cresc pentru familii, alții să îi vândă. Eu fac apel la calm și toată lumea trebuie să știe că trebuie să evite zonele în care sunt focare de pestă porcină. Nu este cazul să înceapă să îi taie”, a spus Călescu.

Acesta a spus că se fac controale în trafic, pentru că există riscul să vină persoane din zonele contaminate pentru a vinde animale sau carne, eventual la un preț mai mic. Măsuri speciale vor fi luate sâmbătă, pentru că este zi de târg la Țânțăreni.

Vizualizări: 12,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: