Paranghelie mare pe Insuliţă, de Ziua Rromilor

 Rromii din judeţ îşi serbează până la urmă, azi, Ziua pe insuliţă, dar fără bani de la politicieni. Liderii acestora îşi dispută meritele organizării manifestărilor, dar cu toţii promit un chef aşa cum nici nu visau acum câteva zile, când se plângeau că nu au fonduri şi că i-a lovit criza.

Disputele de acum dintre liderii etniei ţin de certuri mai vechi. Preşedintele Uniunii Rromilor Creştini din România, Ion Mihai, zis Ministru, se tamponează din nou cu finul său, Nelu Pavel, cei doi mai având şi în trecut certuri "fireşti", cele de data aceasta fiind pentru un scop extrem de nobil, cel al organizării chefului cel mai "adevărat". Ministru a fost primul care a dat publicităţii un program despre manifestările puse la punct pentru ziua de 8 Aprilie. Acesta vorbeşte despre berbeci la proţap şi tocană de vită la ceaun, precum şi de o mare petrecere pe Insuliţa de pe Jiu. "Va fi şi muzică de petrecere, şi o plecare cu căruţele din Obreja, vom avea berbeci la proţap, viţei gătiţi la ceaun, aşa tradiţional cum numai noi ştim să facem. Vă aşteptăm pe Insuliţă ca să vă distraţi cu noi de Ziua Rromilor" spune, mai pe scurt, Ion Mihai.

 Nici finul nu se lasă
 Finul său, Nelu Pavel, care este consilier judeţean pe listele PSD şi lider al Partidei Rromilor din Gorj, spune că, de fapt, berbecii la proţap sunt aduşi de el şi de Alin Bobu, care este consilier al Prefectului. Cei doi susţin că Ion Ministru are un program separat pe Insuliţă, în timp ce manifestările organizate de ei debutează cu un simpozion la Prefectură. Rromii vor veni în cursul după-amiezii cu căruţele pe Insuliţa de pe Jiu, unde vor face grătare şi vor dansa pe muzica unei formaţii a cărei identitate Nelu Pavel nu a dezvăluit-o.
 "Încercăm să facem să se simtă bine toată lumea. Programul nostru încă nu e stabilit definitiv, dar sigur e mai beton decât al lui Ministru. El e cu muzică din aia religioasă de-a lui, noi face, ceva mai ortodox. La 10 avem simpozion la Prefectură despre supravieţuitorii holocustului şi o masă rotundă despre judecată ţigănească. La prânz vor pleca căuţele din cartier şi în jur de 13.30-14.00 va fi deschiderea oficială. Avem şi un spectacol pentru deţinuţi, cu care vom discuta despre libertate. Deci, repet, Ion Ministru are propria activitate şi asta ne interesează pe noi mai puţin", spune finul Nelu Pavel.

 Românii aşteptaţi la gulaşul ţigănesc

 Liderul rromilor spune că îi aşteaptă şi pe români la petrecerea de pe insuliţă, pentru fiecare musafir fiind pregătită o friptură şi un gulaş ţigănesc. Pavel spune însă că niciunul dintre parlamentarii PSD susţinuţi de rromi în alegeri nu a contribuit financiar la cheltuielile generate de petrecerea de pe Insuliţă. Pavel declară că politicienii i-au spus că petrecerea e a rromilor şi, în consecinţă, ei trebuie să şi-o finanţeze singuri, mai ales că au destui oameni de afaceri cu posibilităţi financiare. "Nu ne-a dat nimeni bani şi atunci ne-am descurcat noi cum am putut. Eu sunt Alin, cu Bobu, la cumpărături acum. Zilele astea am colindat tot judeţul ca să găsim cele mai frumoase oi, cei mai buni berbeci pe care să-i putem la proţap. Avem muzică bună, ne-au costat o grămadă de bani, dar totul va ieşi bine. Dacă mi-a plăcut mie cred că va place şi altora pentru că, veţi vedea, avem lăutari profesionişti, cu muzică de la Banat. Eu sper să vină şi majoritarii, ca să nu zică că facem discriminare între noi şi ei. Pentru toţi vom pregăti un gulaş ţigănesc cu specific unguresc şi vom avea şi câte un grătar, ca să se simtă toată lumea bine", spune Pavel.


Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: