" Transmiteţi-i domnului Ciurel să stea cuminte"

 Orice ar zice şi ar face fostul şef al Complexului Energetic Rovinari, oricât de mult l-ar mai lăuda cei care în perioada sa de domnie pe moşie au beneficiat de contracte suficient de bănoase, adevărul din spatele imaginii de "bun manager" începe să iese la iveală, chiar dacă mai târziu decât şi-ar fi dorit cei care nu au crezut toate cifrele şi profiturile raportate de Laurenţiu Ciurel. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut un mesaj foarte clar pentru acesta, acela de a "sta cuminte", demnitarul dând de înţeles că situaţia penală a fostului manager general nu este una tocmai fericită.

 Celebrul dosar "şmen dens" are toate şansele să evolueze în perioada următoare după un an de zile în care a fost deschis şi, probabil, lăsat aşa, în dungă, dinspre anchetatori nemaivenind nicio veste. Dosarul vizează vreo 15 directori sau persoane din fosta conducere a Complexului Energetic Rovinari, în centrul scandalului fiind "moşierul" Laurenţiu Ciurel, căruia ministrul economiei, Adriean Videanu, i-a transmis sâmbătă "să stea cuminte" pentru că a încălcat legea atunci când a ocupat funcţia de conducere. Mesajul a fost făcut public într-o conferinţă de presă, conferinţele de presă fiind, de altfel, în ultima vreme calea cea mai facilă prin intermediul căreia s-au dus bătăliile media în legătură cu "şlam dens"-ul.
 Videanu a vizitat sâmbătă complexurile energetice Turceni şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, după care a organizat o conferinţă de presă la sediul PDL Gorj. Ministrul a precizat cu această ocazie că are un mesaj pentru fostul director general al CE Rovinari, aproape silabisind şi accentuând expresia "să stea cuminte". "Transmiteţi-i domnului Ciurel să stea cuminte, pentru că la fărădelegile pe care le-a făcut, făcând licitaţii pentru investiţii fără finanţare, s-ar putea să dea cu subsemnatul la autorităţile în drept. Transmiteţi-i din partea mea acest lucru. Să nu mai dea sugestii actualilor directori. Era bine ca el să respecte legea în condiţiile în care a fost director la Rovinari", a menţionat ministrul economiei. 

 Daviţoiu trebuie să respecte legea

 Adriean Videanu i-a recomandat, cu aceiaşi ocazie, actualului director Gheorghe Daviţoiu să respecte legea şi să facă ceea ce spune legea în cazul lui Laurenţiu Ciurel. "Suntem într-o situaţie extrem de delicată, în condiţiile în care CE Rovinari a făcut o licitaţie fără sursă, chiar negociere directă. În condiţiile astea cineva trebuie să răspundă în faţa legii. Îi recomand directorului general să respecte legea în acest caz. Vă recomand să citiţi legea ca să vedeţi ce spune", a menţionat Videanu.
 Ministrul Economiei a făcut afirmaţiile respective după ce directorul general Gheorghe Daviţoiu a anunţat că predecesorul său, Laurenţiu Ciurel, a încheiat în anii 2007 şi 2008 mai multe contracte de valori foarte mari fără a avea sursă de finanţare. Un exemplu prezentat în acest sens a fost contractul de 152 de milioane de lei cu firma Romelectro, încheiat pe 1 aprilie 2008 pentru realizarea depozitului de cenuşă în sistem "şlam dens", pentru care, conform lui Daviţoiu, nu a existat sursă de finanţare încă de la început, complexul fiind nevoit acum să facă un credit de 100 de milioane de lei pentru a achita facturile.

 Ciurel şantajează pe faţă după un an de "anchetă"

 Modul de încheiere a contractului respectiv face şi obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu. Dosarul respectiv a fost deschis în luna mai a anului trecut, după ce fostul director comercial al CE Rovinari, Gheorghe Iliescu, şi fostul şef al biroului investiţii, Ion Mecu, au făcut public faptul că unitatea nu avea sursă de finanţare pentru lucrarea respectivă, motiv pentru care ei nici nu au semnat contractul. Cei doi au căpătat calitatea de martor în ancheta DNA, iar ulterior, au fost îndepărtaţi din posturile de conducere.
 Fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a organizat şi el o conferinţă de presă la sfârşitul săptămânii trecute, în care l-a atacat dur azi pe urmaşul său în funcţie, Gheorghe Daviţoiu, despre care a spus că "se scarpină unde nu-l doare întrucât şi el este strămutat în cartierul Primăverii". Ciurel a dorit astfel să aibă o reacţie la acuzaţiile pe care Daviţoiu le-a formulat la adresa sa la începutul săptămânii, când a declarat că mai multe contracte de valori foarte mari au fost încheiate de fosta conducere a complexului energetic fără a fi asigurate surse de finanţare. Fostul director general afirmă în continuare că a asigurat surse de finanţare la contractele respective în condiţiile în care profitul societăţii era de 100 de milioane de lei, nu de un milion, aşa cum prezintă actualul director general. Ciurel a făcut declaraţiile fiind în continuare în concediu medical, el negând cu această ocazie şi zvonurile din ultimele zile cum că ar fi fost plecat în concediu de odihnă în Dubai.
 "Eu vă spun un lucru. Daviţoiu se scarpină şi nu-l doare că la viitoarea conferinţă de presă pot să vin şi cu alt gen de hârtii, că l-am lăsat, m-a rugat Cârciumaru să-l las pe funcţie, l-am lăsat pe funcţie cât am fost director. A stat şi el opt luni şi jumătate în concediu medical după ce m-au pus pe mine, nu l-am întrebat de nimic. Şi eu sunt acum în concediu medical, dar nu sunt bolnav nici de cap, nu am nici picioare rupte, boala pe care o am îmi permite să fac o conferinţă de presă. S-ar putea să vă aduc şi alt gen de hârtii, în care la vânzător este Daviţoiu, la cumpărător este Daviţoiu cu semnătura lui Daviţoiu, cu nişte proprietăţi prin Primăverii, că şi dânsul e strămutat şi nu ştie lumea lucrul acesta. Nu e nicio diferenţă între el şi ceilalţi. Vestita firmă Dalemi, aţi auzit de ea, care are majoritatea modernizărilor şi este principalul subcontractant pentru Urex şi Grimex. Dalemi lucrează în sistemul energetic, mai ales în Complexul Rovinari, are zeci şi zeci de lucrări. Îi vine numele de la Daviţoiu Leşu. Vă pot spune multe, dacă mai continuă, deocamdată mă limitez la atât. În trei luni au răsturnat lumea ca să mă prindă cu ceva acolo. Au pus condiţie ca să mă dea în primire, dar nu am făcut prostii. Nu spun că sunt un sfânt, dar ştiam că dacă fac prostii sunt 100.000 de ochi pe mine", spunea Ciurel.
 
 Daviţoiu n-are vilă în Primăverii şi nici treabă cu Dalemi

 Actualul director general al CE Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, a negat acuzaţiile care i-au fost aduse de predecesorul său, Laurenţiu Ciurel. Daviţoiu spune că şi-ar dori să aibă o vilă în cartierul Primăverii şi spune că în concediu medical a stat o jumătate de an după ce a fost operat pe coloană. "Aş fi putut să fiu strămutat de lux pentru că strămutat sunt cu două case de mai mulţi ani pentru că sunt ale mele din Negomir, dar nu sunt aşa cum spune Ciurel pentru că nu am nicio casă în Primăverii. I-o dau lui pe-a mea din Primăverii şi să mi-o dea el pe-a lui din centru. Nici cu Dalemi nu am nicio treabă, firma asta am verificat şi nu are contracte la Rovinari. Nu ştiu de ce spune prostiile astea pentru că sunt minciuni, altfel nu am cum să le calific", spune Daviţoiu. Acesta afirmă în continuare că Laurenţiu Ciurel a încheiat contracte comerciale de valori foarte mari fără să fi asigurat sursele de finanţare. Cel mai cunoscut contract rămâne cel al realizării depozitului de cenuşă în sistem şlam dens, în valoare de 152 de milioane de lei, complexul făcând demersuri acum pentru a se împrumuta 100 de milioane cu care să achite lucrările respective. Deocamdată, despre demersuri penale, nicio vorbă...


Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: