Păşunile alpine din Tismana, date fermierilor. La ce preţ!

Cele 1.400 de hectare de păşune alpină din Tismana au fost închiriate fermierilor locali. Ultimul petec liber, de 80 de hectare, a fost atribuit recent unui fermier din zonă, care a făcut dovada că deţine cel mai mare număr de animale. Este vorba de suprafaţa disponibilă în păşunea alpină muntele Ciuceava, unde expirase contractul de închiriere cu fostul chiriaş. Patru fermieri sperau să dobândească această suprafaţă.

Preţul de pornire la licitaţie a fost de 300 de lei pe hectar pe an, însă s-a licitat la preţul de 700 lei/ha/an. Solicitanţii trebuie să fie neapărat din Tismana, să aibă cel puţin 6 oi pentru fiecare hectar solicitat sau un animal de talie mare pe hectar – vaci sau cai.

Contractul este pe o perioadă de 1 an, cu posibilitatea prelungirii anuale până la 10 ani. Câştigătorii au obligaţia de a plăti 30% din taxa anuală la semnarea contractului, iar diferenţa până la data de 30 noiembrie.

Primăria Tismana face bani frumoşi anual din închirierea păşunilor alpine. Este un venit sigur din care se pot face orice fel de plăţi, spune primarul Marian Slivilescu. „Este singura noastră sursă mai mare şi sigură de venituri. Se ridică la 350-400 mii lei pe an. Fiind bani din chirii, nu au restricţii. Putem să-i folosim la orice fel de cheltuieli, dar, în principal, îi folosim la cofinanţări”, a declarat primarul oraşului Tismana.   

Vizualizări: 2,342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: