Mii de puieţi şi tone de seminţe distruse. Motivul!

Ministerul Agriculturii, prin inspectorii de specialitate, a verificat în ultimele patru săptămâni materialul săditor comercializat la cele circa 1.500 de firme de profil. Deşi în linii mari legislaţia a fost respectată, inspectorii au găsit şi material neconform, care a fost distrus.

Astfel, au fost efectuate verificări la operatorii economici înregistraţi care desfăşoară activităţi în domeniul seminţelor şi a materialului săditor, atât la nivelul depozitelor specializate ale operatorilor economici înregistraţi pentru prelucrarea şi comercializarea seminţelor în pieţele şi târgurile organizate, cât şi în alte locuri neautorizate pentru vânzare.

În urma controalelor, au fost depistate o serie de nereguli privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire şi plantare, fiind distruse 1.252 plicuri şi 50.731 kg de seminţe, iar 603 plicuri şi 518.000 kg de seminţe au fost retrase de la comercializare.

Totodată, unei cantităţi de 36.463 kg de seminţe i-a fost schimbată destinaţia. A mai fost distrus materialul de plantare fructifer (8.211 bucăţi) şi materialul de plantare viticol distrus (2.352 bucăţi).

Au fost distruse şi 2.877 bucăţi de material ornamental, iar 212 bucăţi de material de plantare fructifer au fost blocate de la comercializare, în timp ce 1.532 bucăţi de material pomicol a fost retras de la comercializare. A fost blocată o cantitate de 98 plicuri şi 18.210 kg de seminţe şi au fost confiscate 70 kg de seminţe.

Autorităţile au aplicat totodată 23 de avertismente. „Măsura a fost luată în vederea bunei desfăşurări a campaniei de primăvară şi a asigurării unor seminţe corespunzătoare atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al performanţei soiurilor şi hibrizilor existenţi pe piaţă”, spun oficialii Ministerului Agriculturii.

Vizualizări: 1,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: