Patru centre de permanenţă înfiinţate în Gorj

Patru localităţi vor avea curând centre de permanenţă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu, nu a fost de acord de la început cu înfiinţarea acestor centre de sănătate, însă ministrul Sănătăţii şi-a arătat acordul pentru acestea. Evident, şi Boeriu şi-a schimbat opinia, iar la Căpreni, Godineşti, Prigoria şi Turburea vor fi astfel de centre de permanenţă.

Încă de acum câteva luni patru primari din judeţul Gorj au depus la DSP Gorj documentaţia necesară pentru înfiinţarea unor Centre de Permanenţă în comunele pe care le conduc. Atunci conducerea DSP nu era de acord cu aceste proiecte, însă Marius Boeriu s-a întâlnit sâmbătă cu Ministrul Sănătăţii, care şi-a dat acordul. „Am discutat personal cu Ministrul Sănătăţii despre înfiinţarea Centrelor de Permanenţă. Nu s-a stabilit o dată exactă până când acestea ar putea deveni funcţionale, însă se pune un accent foarte mare pe ele. Prin acestea se doreşte evitarea aglomeraţiilor de la Unităţile de Primiri Urgenţe şi deplasarea salvărilor pentru cazuri ce se pot rezolva în centre“, spune Boeriu.

Documentaţiile depuse de primari sunt ca şi aprobate. “Acum medicii sunt obligaţi să lucreze în Centrele de Permanenţă pentru că până acum lucra numai cine vroia. Serviciile lor sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi medicii sunt plătiţi pentru gărzi. Autorităţile locale trebuie să pună la dispoziţia medicilor locaţii dotate. Mai mult decât atât nu se pot autoriza Centre în comuna învecinate şi nici medicii nu au voie să lucreze la două astfel de centre. Am studiat dosarele, vor primi avizul nostru pentru înfiinţare, dar înainte de asta o să mai face o analiză finală”, a mai spus Boeriu.

De exemplu, în comuna Căpreni a existat un astfel de centru însă a fost desfiinţat în urmă cu câţiva ani pentru că medicii nu erau dispuşi să lucreze. Acum primarul vrea să-l reînfiinţeze. „Avem dotările necesare, spaţii şi medici care sunt dispuşi să lucreze şi eu consider că este un lucru bun pentru comună. Oamenii pot veni aici când au probleme de sănătate fără să se ducă la zeci de kilometri distanţă la spital”, spune Emil Cătănoiu, primar comuna Căpreni.

Dotarea Centrelor de Permanenţă va veni de la Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: