O gorjeancă a trecut prin infernul din Japonia

Gorjeanca Lidia Şimon a trăit pe viu cutremurul care a zguduit Japonia şi şocul replicilor care au urmat şi al tsunami-ului care a ucis mii de oameni. Atleta născută la Cărbuneşti se simte ca acasă în Japonia, unde a câştigat de trei ori maratonul de la Tokio. Toate competiţiile sportive care urmau să aibă loc în weekend în Japonia au fost anulate.

Cu toate că a fost destul de departe de epicentrul cutremurului, atleta a povestit ieri că a simţit din plin seismul şi că acesta a marcat-o mai mult decât cel trăit în 1977 în România. „Eram singură în hotelul de la Nagoya. La etajul 17, ultimul. Totul s-a mişcat, a fost  ceva ce nu voi putea uita niciodată. Eu în 1977 eram un bebe, aveam 4 ani, nu-mi amintesc cutremurul din România. Ce mi s-a întâmplat aici a fost şocul vieţii mele”, a spus atleta la GSP TV explicând că seismul a durat câteva minute: „Când s-a terminat prima parte am ieşit pe hol şi am căzut în genunchi. Doream să văd faţa unui om. L-am văzut, era un japonez, palid şi el şi i-am spus câteva cuvinte, nu ţin minte nici ce şi nici în ce limbă. Dar aveam nevoie de imaginea figurii unui om”.

„M-am ghemuit sub o grindă“

Soţul Lidiei, Liviu, era în momentul cutremurului în avion, la Tokyo, unde sosise împreună cu fiul lor din Statele Unite, acolo unde gorjeanca s-a stabilit de câţiva ani cu familia. Acesta nu a putut ajunge imediat la Nagoya pentru că tsunami-ul inundase aeroportul şi a fost nevoit să plece la Osaka. „Am sunat apoi soţul, era pe pistă în aeroport. Am reuşit să vorbesc foarte puţin, am aflat că şi el şi copilul sunt bine şi s-a întrerupt. M-am mai liniştit şi m-am ghemuit în baie, la fiecare replică, sub o grindă. Asta mi-am amintit din România că ar trebui să fac”, a mai povestit Lidia despre tragicul eveniment din Japonia.

Atleta a rămas şi în zilele următoare în Nagoya chiar dacă maratonul a fost amânat pentru că marţi va afla data acestuia sau dacă va fi anulat definitiv, organizatorii propunând programarea acestuia la un alt concurs din luna aprilie. „Sunt convinsă că vor reuşi să-şi refacă ţara chiar dacă acum e groaznic ce li se întâmplă. Dar nu ştiu câte popoare ar fi rezistat la ceea ce rezistă ei, acum. Mă uit în ochii bătrânilor dar nu le curge o lacrimă din ochi, sunt nişte oameni foarte puternici".

„Nu ştiu şi nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla în România într-o astfel de situaţie”

Lidia Şimon

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: