Pedeapsă finală în dosarul de şantaj al afaceristului  Sulugiu

Verdict final al magistraţilor Curţii de Apel Craiova în dosarul de şantaj în care a fost inculpat afaceristul Gabriel Constantin Sulugiu, din Târgu Jiu, împreună cu un apropiat al său, Pompiliu Sabin Daha, victima celor doi fiind un alt patron gorjean, Ion Dragoş Talianu. Spre deosebire de verdictul dat anul trecut la Târgu Jiu, judecătorii din Bănie au dispus o pedeapsă ceva mai dură pentru cei doi inculpaţi, chiar dacă, în cele din urmă, niciunul dintre ei nu ajunge în spatele gratiilor.

Sulugiu fusese condamnat de Tribunalul Gorj la 6 luni de închisoare, acum instanţa de la Craiova stabilind o pedeapsă de 1 an cu executare. Inculpatul a primit însă prin aceeaşi sentinţă şi vestea că executarea a fost suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, asta în condiţiile în care între 9 iulie 2013 şi 14 august acelaşi an a fost reţinut şi arestat preventiv. Instanţa l-a mai obligat pe Sulugiu şi să îşi despăgubească victima cu suma de 15.000 de lei, faţă de 50.000 lei cât decisese anul trecut Tribunalul Gorj. Curtea de Apel a stabilit şi cuantumul despăgubirilor materiale la 230.000 de lei, asta în timp ce partenerul acestuia, Daha, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6000 de lei.

Dosarul a fost deschis de poliţiştii gorjeni după ce Talianu s-a plâns că nu mai putea face faţă pretenţiilor şi ameninţărilor pe care le primea de la Sulugiu după ce a împrumutat de la el diverse sume de bani. Instanţa a anulat actele în baza cărora Sulugiu a acordat împrumuturile pentru a le da o aparenţă de legalitate.

Dobânda practicată de inculpatul condamnat acum cu suspendare era de 15% lunar, împrumutatul Talianu ajungând ca pentru 200.000 de lei să achite mai mult decât dublu doar dobândă, el figurând în continuare cu datoria neachitată, până li s-a plâns anchetatorilor. La un alt împrumut, de 20.000 de euro, dobânda lunară cerută de Sulugiu era de 3.000 de euro, în câteva luni el încasând de la Talianu 17.000 de euro, plus un autoturism de lux.

Atunci când nu plătea la timp, datornicul se alegea cu ameninţări dintre cele mai diverse, consemnate şi de magistraţi în sentinţa dată în acest proces. „Inculpatul a continuat să exercite asupra părţii civile acte de agresiune verbală, constând în ameninţări, cu scopul de a primi la timp întreaga sumă solicitată cu titlu de dobândă. Actele de agresiune verbală erau exercitate periodic, lună de lună, de obicei înainte de împlinirea datei stabilite pentru achitarea dobânzii. În ameninţările pe care le profera, fie direct, fie prin convorbiri telefonice, inculpatul folosea expresii cu următorul conţinut: „O să-ţi pară rău să văd pe nevasta ta împingând de căruciorul fiului tău şi al tău!”, „o să rămâi fără firmă şi o să te termin!”, „vin peste voi în casă!”, „vă dau foc la toţi!”, „vă tai mâinile şi picioarele!”.

Vizualizări: 4,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: