Pensionare fără penalizări pentru medicii care au efectuat ore de gardă

Cadrele medicale ar putea ieşi la pensie mai devreme dacă un proiect iniţiat de deputatul gorjean Dan Vîlceanu va fi susţinut şi de actuala majoritate parlamentară. Parlamentarul liberal propune ca în funcţie de numărul de ore de gardă lucrate, pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul din sistemul medical să poată ieşi la pensie la cerere, fără penalizare, înainte de vârsta standard de pensionare.

Medicii, dar şi asistentele, lucrează mii de ore în astfel de condiţii şi, ca urmare, dacă legea ar intra în vigoare, cei mai mulţi dintre ei ar putea să se retragă din activitate mai devreme cu câţiva ani. Un exemplu dat de Vîlceanu arată că un medic care efectuează o gardă pe săptămână acumulează de-a lungul carierei profesionale aproximativ 4.000 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă aproape 15 ani de muncă. Medicii ajung să fie epuizaţi fizic şi psihic, pot comite greşeli mai uşor în defavoarea pacienţilor, mii de angajaţi din sistemul sanitar fiind în astfel de situaţii.

„Am iniţiat o propunere legislativă, împreună cu o colegă, Antoneta Ioniţă, prin care orele de gardă efectuate de medici să constituie vechime în muncă. În urma unor calcule sumare, un medic care efectuează patru gărzi pe lună va acumula de-a lungul vieţii circa 2.000 de gărzi. Aceste 2.000 de gărzi sunt corespondentul a circa 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă. Dacă acest proiect va fi adoptat, medicii vor putea ieşi la pensie la cerere, mai devreme, fără penalizări, dar nu înainte de împlinirea vârstei de 57 de ani în cazul femeilor, respectiv 60 de ani în cazul bărbaţilor”, a declarat deputatul Dan Vîlceanu.

Această iniţiativă legislativă a venit ca o necesitate şi datorită faptului că, în ultimul timp, au fost înregistrate tot mai multe cazuri de medici care au decedat subit în timpul gărzilor, principala cauză fiind epuizarea. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Vizualizări: 574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: