Peste o mie de locuri de muncă din Gorj rămân neocupate. Director: ”Pandemia a creat disfuncţionalităţi”

Aproape 1.200 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului Gorj, una dintre cauze fiind reprezentată de necorelarea ofertei cu calificările persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Totodată, și pandemia a schimbat complet comportamentele angajatorului și angajatului. 

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac, afirmă că mulţi dintre gorjeni preferă să meargă în străinătate: „Mulţi sunt reticenţi în ceea ce priveşte mobilitatea de la domiciliu la un posibil loc de muncă, de asemenea, sunt persoane cărora nu le convine nivelul de salarizare şi preferă să lucreze în afara ţării. Mai este şi categoria celor care se mulţumesc cu ajutorul social. Pandemia a creat disfuncţionalităţi, din mai multe puncte de vedere, în majoritatea sectoarelor economice”.

Există posturi disponibile şi pentru persoanele cu studii superioare: „Avem 1.199 locuri de muncă vacante, din care 38 sunt penru cei cu studii superioare. Cele mai multe locuri de muncă sunt în ocupaţiile de agent de securitate, ajutor bucătar, bucătar, cameristă, confecţioner tâmplarie - PVC, croitor, dulgher, tâmplar, parchetar, electrician, faianţar, femeie de serviciu, fierar betonist, frizer, instalator, lăcătuş mecanic, muncitor necalificat, lucrător gestionar, maşinist, mecanic, ospătar, zidar, şofer, strungar. Pentru cei cu studii superioare, din cele 38 de locuri de muncă puse la dispoziţie, ele mai multe sunt de inginer, 20 de locuri, inginer în construcţii industriale şi agricole, inginer electromecanic, inginer maşini-unelte, inginer mecanic, inginer minier, specialist marketing”, afirmă Romeo Chiriac.

De asemenea, sunt organizate 19 cursuri, la care au fost cuprinse 442 de persoane, dintre care 436 sunt şomeri şi pot beneficia de gratuitatea serviciilor de formare profesională. „Am cuprins în aceste cursuri şi persoane cu acces mai dificil pe piaţa muncii, mă refer aici la 6 persoane cu dizabilităţi, 9 persoane de etnie romă, 12 persoane aflate în timpul sau după executarea unor măsuri neprivative de libertate, dispuse de organele judiciare. Pentru perioada următoare, intenţionăm să organizăm cursuri pentru babysitter, comunicare în limba germană, îngrijitori bătrâni la domiciliu şi confecţioner asamblări articole textile”, adaugă directorul AJOFM.

În acelaşi timp, există 136 de locuri de muncă disponibile în spaţiul UE, cele mai multe oferite de Norvegia (59), pentru muncitori în producţie, farmacist, sticlar, electrician, urmată de Finlanda (50).

Evenimentul „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” s-a soldat cu angajări pe loc: „Am avut 727 locuri de muncă oferite, am avut prezenţi în sală 51 de reprezentanţi ai agenţilor economici. Din cele 727 de locuri de muncă vacante oferite, 21 au fost pentru cei cu studii superioare. Am avut, participanţi, 312 persoane, plus o grupă de 7 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu Jiu, care mai aveau foarte puţin până la eliberare. Au fost angajate pe loc 2 persoane şi încă 116 au fost selectate pentru susţinerea unui interviu sau a unei probe de lucru”, a declarat Romeo Chiriac.

Vizualizări: 2,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: