Sindicalist din CE Oltenia: Totul a fost premeditat și țintit împotriva companiei

Este revoltă în rândul sindicaliștilor din Complexul Energetic Oltenia după ce a trecut legea decarbonării care pune cruce mineritului în câțiva ani. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, susține că grupul 5, de la Rovinari, care este în reabilitare nu va mai putea funcționa niciodată.

Motivul? În legea adoptată recent de guvernanți, este scris negru pe alb că grupurile care sunt acum în reabilitare nu vor mai putea fi puse în funcțiune.

Gabriel Căldărușe a mai adăugat că toată lumea a așteptat ca grupul 5 să fie repornit, dar nu crede că va avea vreo șansă.

“Lucrurile sunt mult mai grave decât sunt prezentate. Senzația mea și a multora este că aceste lucruri au fost premeditate. Grupul 5, de la Rovinari, pentru toți, a reprezentat o speranță. Toți se lăudau de la administrație la politic că se face acea reabilitare, retehnologizare și că va intra în funcțiune în perioada următoare. Undeva în textul legii votate acum, spune că nu vor mai putea funcționa grupurile care nu au licență, care sunt în construcție și, undeva pe o bucățică mai mică, se spune că inclusiv cele care sunt în reabilitare, retehnologizare. La momentul acesta grupul 5 face parte din această categorie. De-asta spun eu că e țintit și premeditat pentru că e singurul grup din producătorii de energie pe cărbune care se află, la ora actuală, în retehnologizare, și problema e că se vorbește de licență. E singurul care nu are licență”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO, la Radio Infinit.

Deputații au adoptat marți legea privind decarbonizarea sistemului energetic românesc și aceasta va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. Prin aceasta, se reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă.

Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit și huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârșitul anului 2025, se mai arată în proiectul de lege.

Vizualizări: 2,068

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: